Újabb menekülthalál a görög szigeteknél

Legkevesebb 22 ember veszett a tengerbe, amikor hajón próbált Törökországból két görög szigetre, Kalimnoszra és Rodoszra eljutni. Kalimnosznál 138 embert megmentettek, 19 viszont a vízbe fulladt. Rodosznál három ember meghalt, három eltűnt, hatot pedig kimenekítettek a vízből.

Spanyolországnál ugyancsak elsüllyedt egy Marokkóból indult, túlzsúfolt menekülthajó – ott 35 embernek veszett nyoma, de egyelőre csak négy holttestet találtak meg.

A BBC internetes hírszolgálatának beszámolója emlékeztet arra, hogy ez már nem az első hasonló szerencsétlenség a héten: szerdán Leszbosznál tizenhatan fulladtak a tengerbe, és 274 menekültet mentettek meg, amikor szétesett alattuk egy tengeri utazásra alkalmatlan bárka.

Az ENSZ adatai szerint eddig több mint 700 ezer ember érkezett az idén tengeri úton Európába – többségük a háború sújtotta Szíriából, és a tél közeledése ellenére sem látszik, hogy lassulna a beáramlásuk. Az Európai Unió határvédelmi ügynöksége a Frontex ezért új úgynevezett hotspotokat, azaz a menekültek regisztrálását szolgáló fogadó központokat telepít Görögországba és Olaszországba, ahol a helyi hatóságok nem tudnak megbirkózni az emberáradattal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.