Újabb mandatumot kap a rettegett korrupcióellenes főügyész

Raluca Pruna román igazságügyi miniszter kedden hivatalosan is Laura Codruta Kövesit javasolta Klaus Johannis államfőnek a korrupcióellenes ügyészség (DNA) élére – közölte az Agerpres hírügynökség. A törvény szerint az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki az igazságügyi miniszter javaslatára, a Legfőbb Bírói Tanács (CSM) véleményezésével.

A CSM egy nappal korábban egyhangúlag pozitívan véleményezte Kövesi kinevezését újabb négy évre, miután meghallgatta a DNA-t jelenleg is irányító főügyészt. Kövesi a korrupció elleni fellépés folytatását és a korrupciós bűncselekmények által okozott károk behajtását nevezte prioritásának.

Az igazságügyi miniszter már a DNA tavalyi tevékenységi beszámolójanak február végi bemutatásakor előrevetítette a mostani döntést. Az intézmény 2015-ben ötször több kormánytag és törvényhozó ellen emeltek vádat, mint az előző évben. Egy volt miniszterelnököt (Victor Ponta), öt egykori minisztert, tizenhat képviselőt és öt szenátort állítottak bíróság elé. A vádlottak között volt továbbá a megyei tanácsok vezetőinek egyharmada, valamint számos polgármester – összesen száz önkormányzati vezető. 

Az ügyek 92,27 százalékában született végleges elmarasztaló ítélet. Mindez 97 ügyész munkája. A DNA által elért vagyonelkobzások összege – 431 millió euró – nagyjából megegyezik a 2016-2018-ra érvényes uniós finanszírozású autópálya-építési program önrészével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.