Új madárinfluenzás eset Hollandiában

A holland hatóságok szerint a járvány annak a baromfitelepnek a közelében tört ki, ahol két hete a vírus H5N8 törzse pusztított. A mostani járványról még nem sikerült megállapítani, hogy az előzőkhöz hasonló vírustörzs okozza-e.
A madárinfluenzáról szóló híreket a holland gazdasági minisztérium is megerősítette vasárnap. A fertőzést egy baromfitelepen észlelték az ország nyugati részén, Zoeterwoude-ben. Beszámolók szerint huszonnyolcezer madár fertőződhetett a vírussal. A gazdasági tárca hozzátette, hogy a szárnyasok feltehetőleg a vírus valamelyik H5 variánsával fertőződtek, de azt még nem sikerült megállapítani, hogy melyikkel.

Két hete a vírus egy nagyon fertőző fajtája, a H5N8 törzs pusztított egy másik holland baromfitelepen. A vírus miatt 150 ezer madár pusztult el. A hatóságok szerint a szárnyasokat valószínűleg Ázsiából hozhatták be.

A madárinfluenza egyes fajtái halálosak a baromfiállományra nézve, de a fertőzött szárnyasokról a vírus átterjedhet az emberekre is. A holland hatóságok szerint emberi fertőzés csak akkor fordulhat elő, ha intenzív és közvetlen kapcsolat volt a fertőzött madarakkal.

A vírus H5N1 törzse négyszáz halálos áldozatot követelt Délkelet-Ázsiában, mióta a betegség először feltűnt 2003-ban. A madárinfluenza egy másik törzse, a H7N9 pusztított 2013-ban, melynek következtében 170 ember halt meg.

Guardian emlékeztet, hogy Hollandián kívül Németországban és Nagy-Britanniában is regisztráltak madárinfluenzás eseteket. A hatóságok elpusztítják a most megfertőzött madarakat és 10 kilométeres kordont húznak fel a zoeterwoude-i farm körül. A környező baromfitelepeket is megvizsgálják az egészségügyi hatóságok.

A madárinfluenza H7N7 törzse súlyos károkat okozott Hollandia baromfiállományában. Harminc millió szárnyast égettek el a hatóságok 2003-ban, hogy meggátolják a nagyobb járványveszély kialakulását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.