Újabb kém akadhatott a németek horgára

Az Egyesült Államoknak való kémkedéssel gyanúsítják azt a férfit, akinek ma átkutatták otthonát, majd letartóztatták.
BBC szerint a múlt héten kirobbant, ma pedig tovább dagadó kémbotrányt követően szerda délelőtt számos lakást és irodát átvizsgáltak a német fővárosban. Ezt követően tartóztatták le a férfit, akiről egyelőre csupán annyit tudni, hogy a védelmi minisztérium munkatársa, és akit azzal vádolnak, hogy titkos dokumentumokat adott át az amerikai hírszerzésnek.

Az elmúlt egy hétben ez a második ilyen eset: pénteken a német szövetségi hírszerző szolgálat egyik munkatársát vették őrizetbe, aki a gyanú szerint szintén az amerikai hírszerzésnek dolgozott. Ő akkor bukott le, amikor az oroszoknak is felajánlotta szolgáltatásait.

A férfi egyébként korábban e-mailben jelentkezett az amerikaiaknál – a berlini amerikai nagykövetségen –, amely kapva kapott a lehetőségen. A kért információkat rejtő dokumentumokat a férfi egyszerűen pendrive-ra másolta, majd átadta a megrendelőknek. 2012 és 2014 között az amerikaiak többször is találkoztak vele Ausztriában. Szolgálataiért jól megfizették. Több tízezer eurót kapott.

Az Egyesült Államok nem tagadta ezeket a vádakat, sőt, hétfőn biztosította a németeket, hogy segít megoldani a „problémát". 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.