Újabb halálesetek Venezuelában

Egy hónappal a venezuelai tüntetések kezdete után tovább emelkedik a halálos áldozatok száma. Tegnap hárman vesztették életüket Valenciában.

A caracasi tüntetések kezdete után pontosan egy hónappal, március 12-én, a kormányellenes és a kormánypárti tüntetők Venezuela-szerte ismét utcára vonultak. A kezdeti, békés szándék ellenére a tüntetések hamar erőszakos fordulatot vettek, így tegnap is hárman vesztették életüket, immáron huszonötre növelve a halálos áldozatok számát.

A BBC szerint egymástól független történésekről van szó. Az egyik áldozat a 42 éves Guillermo Sanchez volt, aki épp a házát festette, amikor az erőszakos kormánypárti csapatok – az ún. colectivos – egyik tagja, egy motorról fejbe lőtte a férfit. Ezt Valencia polgármestere, az ellenzéki Miguel Cocchiola nyilatkozta a sajtónak. A másik áldozatot, egy 20 éves férfit szintén Valenciában lőtték fejbe. A harmadik áldozat pedig a hadsereg egyik tagja, Ernesto Bravo Bracho volt, akit a kormány szerint „bűnöző terroristák" végeztek ki.

Mindeközben a fővárosban az ellenzékiek fő bázisukon, Caracas keleti részén tartottak felvonulást, és követelték, hogy engedjék szabadon a tucatnyi bebörtönzött aktivistát, valamint a brutális módszereik és a gazdasági válság miatt a kormányt kárhoztatták. A felvonulás végén a tüntetők egy része köveket és Molotov-koktélokat hajított a rendőrök felé.

A főváros más részein Nicolas Maduro hívei is utcára vonultak, akik a „békéért" meneteltek. Közülük sokan pusztán azért támogatják Madurót, mert ő a korábbi elnök, a szegényekért igen sokat tevő Hugo Chávez örököse. „Chávez előtt nem jutottunk hozzá semmi olyanhoz, amihez most igen: egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz és ételhez" – mondta a Reutersnek a kormánypárti Marcos Alcayo. 

Nicolas Maduro a hét elején úgy nyilatkozott, hogy nemrég sikerült megakadályoznia egy puccskísérletet, amelyet jobboldali erők próbáltak meg elkövetni ellene.

A tüntetések az ország nyugati részén kezdetben a híresen rossz közbiztonság miatt robbantak ki, ugyanis egy diáklány azt állította, kis híján megerőszakolták. Napokkal később a tüntetések átterjedtek az ország más területeire is. Ekkor az emberek már nemcsak a bűnözés, hanem a gazdasági válság, a magas infláció, az alapvető élelmiszerek hiánya miatt, és – különösen az ellenzék – a kormány leváltásért tüntettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.