Kim Dzsong Un ismét kivégeztette egy miniszterét

A dél-koreai kormány szerint Csö Jon Gon észak-koreai miniszterelnök-helyettest májusban Kim Dzsong Un parancsára megölték. 

A politikus kivégzésére az után került sor, hogy kifejezte aggályait a fiatal vezető erdősítési politikájával kapcsolatban, állítja a dél-koreai Yonhap hírügynökség, amely gyakran elsőként értesül az észak-koreai hírekről. Információik szerint Kim Dzsong Un vezetése alatt eddig hetven tisztségviselőt öltek meg. 

BBC-nek nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani az állítás valódiságát. Észak-Korea ritkán erősíti meg a kivégzésekről szóló jelentéseket.

Csö Jon Gon utoljára decemberben jelent meg a nyilvánosság előtt. Az építőipari és építőanyag-ipari miniszter-helyettes képviselte az országot a kétezres évek közepén Szöulban tartott kereskedelmi tárgyalásokon. Tavaly júniusban jelölték a hét miniszterelnök-helyettes egyikének. Ez a lépés elemzők szerint annak volt a jele, hogy Phenjan szorosabbra akarja fűzni a kapcsolatait Dél-Koreával.

A dél-koreai titkosszolgálat áprilisi jelentése szerint Kim Dzsong Un az év első négy hónapjában tizenöt tisztségviselő kivégzésére adott parancsot. Köztük volt egy, az erdősítési program kritizálása miatt meggyilkolt is, de nem tisztázott, hogy Csö Jon Gonról volt-e szó.

A kivégzés hírére ismét a középpontba került Kim Dzsong Un erdősítési programja. Az ország az évszázad legnagyobb szárazságától szenved, a rizsültetvények harmada kiszáradt. Észak-Korea ugyanakkor tavaly hirdette meg zöldítési programját, aminek keretében minden tartomány erdészeti hatósága több támogatást kap.

"Napjainkban az ország erdejei válaszúthoz érkeztek. Vagy kipusztulnak örökre, vagy megújulnak" - mondta egy februári beszédében Kim Dzsong Un. Bírálta ugyanakkor a hatóságokat, hogy az áradások okozta gondokra keresik a megoldást, ahelyett, hogy fák ültetésével megelőznék az áradásokat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.