Újabb diplomatát raboltak el Tripoliban

Elraboltak ismeretlenek egy tunéziai diplomatát csütörtökön Tripoliban – közölte a líbiai külügyminisztérium.

A Reuters jelentése szerint szóvivő egyelőre nem tudott tájékoztatást adni, hogy kik lehetnek az elrablók. A tunéziai külügyminisztérium illetékese koraeste annyit mondott, hogy a nap folyamán nem tudtak kapcsolatba lépni a diplomatával.

Kedden Jordánia nagykövetét rabolták el álarcos fegyveresek Tripoliban. Favváz al-Itán éppen kilépett a házából, amikor megtámadták a gépkocsiját, s rálőttek a sofőrre. Utóbb a tettesek annyit közöltek a nagykövet mobiltelefonjáról, hogy elengedéséért egy Jordániában bebörtönzott líbiai iszlamista szabadon engedését követelik. Mohamed Derszit 2007-ben itélték életfogytiglanira Jordániában, mert robbantást szervezett az ammani repülőtér ellen.

Hasonló akciókra egyre több példa van Líbiában Moammer Kadhafi rezsimjének 2011-es megdöntése óta. Az áldozatok gyakran külföldi személyek. Idén már öt egyiptomi diplomatát, egy dél-koreai kereskedelmi hivatalnokot és korábban egy másik tunéziai diplomatát is elraboltak.

A tripoli átmeneti kormány gyenge, képtelen volt lefegyverezni a Kadhafi megdöntésében oroszlánrészt vállaló milíciákat, amelyek a keleti országrészben három olajkikötőt is az ellenőrzésük alá vontak. A parlamentben is nagy a megosztottság, ami aláaknázza a központi hatalmat. A múlt héten lemondott az ideiglenes kormányfő, aki mindössze egy hónapig töltötte be a tisztséget, miután elődjét a parlament mentette fel. Lemondását azzal indokolta, hogy megfenyegették a családját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.