Újabb börtönbüntetésre ítélték Argentína utolsó diktátorát

Újabb börtönbüntetésre ítélték kedden Argentína utolsó diktátorát, Reynaldo Benito Bignonét, ezúttal 23 évet kapott 21 gyári munkás elraboltatásáért és megkínoztatásáért - közölte a hirado.hu.

A 86 éves Bignone az 1976 és 1983 közötti diktatúra utolsó másfél évében volt tényleges elnök. Az említett időszakban elkövetett különféle bűnökért már ötször elítélték, két életfogytiglant is kapott emberiesség elleni bűnökért. Bűncselekményeit 1976 és 1978 között követte el, amikor még a legnagyobb kínzóközpont, a Campo de Mayo katonai támaszpont parancsnoka volt.

A Buenos Aires-i törvényszék kedden életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Santiago Omar egykori tábornokot is ellenzékieken való törvénytelen rajtaütésekért, valamint három ember elrablásáért, megkínzásáért és meggyilkolásáért.

A mocskos háborúnak nevezett diktatúrának hivatalos adatok szerint is 13 ezer halálos áldozata volt, de a valódi számot emberi jogi szervezetek ennek a két és félszeresére teszik. Több mint 400 embert már elítéltek az akkor elkövetett bűnökért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.