Újabb abszurd ötletet talált ki a spórolásra az elnök

Az akadozó áramellátás miatt vasárnap fél órával kevesebbet alhattak Venezuela lakosai. Nicolas Maduro elnök úgy vélte, az óraátállítással kevesebb mesterséges fény használatára lesz szüksége az embereknek.

Az alvásmegvonás csak egy része annak az intézkedéscsomagnak, melyet az ország vezetője bejelentett az áramkimaradások miatt. A kormány korábban csökkentette a munkahetet, a közszolgák például csak két napot dolgoznak. Maduro korábban takarékosságra szólította fel a venezuelaiakat. Ebből szerinte a nők úgy vehetnék ki a részüket, ha nem szárítanának hajat, illetve ha ritkábban mosakodnak.

A kormány elrendelte az iskolák pénteki zárva tartását is, és a bevásárlóközpontok is kevesebb ideig lehetnek nyitva.

Venezuelában idén három számjegyű az infláció mértéke, s bár a minimálbér havonta 15 051 bolivarral (412 forint) emelkedik, ez aligha segít a lakosságon. Harmincmillió ember küzd az élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal, valamint az áramkimaradások is állandósultak.

Nicolas Maduro a globális olajárak esése helyett a súlyos aszályt hibáztatja az áramkimaradásokért – írja a BBC. Az elnök azt állítja, hogy a vízi gátak és erőművek nem kapnak elég vizet, amivel áramot termelhetnének. Maduro kritikusai ugyanakkor állítják, hogy a rossz energiagazdálkodás miatt került válságba.

Mindeközben az ellenzék az elnök lemondását követeli, és aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy népszavazással távolítsák el Madurót a hatalomból. Ahhoz, hogy az aláírásgyűjtés sikeres legyen, ugyanannyi támogatót kell szerezni, mint ahány szavazatot Maduro kapott a 2013-as elnökké választásakor, szám szerint 7 587 579-et.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.