Új zászlóbotrány Romániában

Szatmárnémetiben egy diák magyar trikolórral ment ünnepelni a kis román egyesülést. A Reporters Sans Frontières romániai tagszervezete szerint a Szatmár megyei tanfelügyelőség a magyar diákokat zaklatja, és korlátozza a szabad véleménynyilvánításhoz való jogukat.

Megfenyítették a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium egyik diákját, amiért a románok úgynevezett kis egyesülése napján magyar zászlóval ment iskolába. A Reporters Sans Frontières romániai tagszervezete szerint a Szatmár megyei tanfelügyelőség a magyar diákokat zaklatja, és korlátozza a szabad véleménynyilvánításhoz való jogukat.

Az ActiveWatch csütörtöki közleményében utal Claudiu Mondici Szatmár megyei főtanfelügyelő-helyettes nyilatkozatára, miszerint megfenyítették a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium egyik diákját, amiért január 24-én, az úgynevezett kis egyesülés alkalmával Magyarország zászlajával jelent meg az iskolában.

„Diákról lévén szó, nem pedig oktatóról, a tanfelügyelőség felvette a kapcsolatot a Kölcsey Ferenc Főgimnázium vezetőségével, és azonnali és pontos tájékoztatást kért. Az iskola vezetősége vizsgálóbizottságot hozott létre, amely azonosította a vétkes diákot. A továbbiakban az iskolai szabályzatnak megfelelően fognak eljárni, hogy hasonló kellemetlen incidens ne forduljon elő többé” – idézte a helyi sajtó a helyettes főtanfelügyelőt.

Az ActiveWatch az este kapcsán felhívja a figyelmet, hogy a magyar zászló kitűzését egyesek sértőnek vagy provokálónak tarthatják, de a gesztus nem lépi túl a szabad véleménynyilvánítás határát, „ahogyan azt az Emberi Jogok Európai Bírósága a döntéseiben meghatározta”. Ilyen körülmények között „vétségeket” megállapítani nem egyéb, mint támadás a szólásszabadság ellen; a tanfelügyelőség reakciója eltúlzott, és etnikai feszültséget szülhet – szögezte le az ActiveWatch.

A civil szervezet felszólította az oktatási minisztériumot, hogy foglaljon állást a Szatmár megyei tanfelügyelőség visszaélése ellen, és büntesse meg a felelősöket. Véleményük szerint a hasonló incidenseket „a tolerancia, a sokszínűség és a kölcsönös megértés szellemét ápoló” közpolitikákkal és oktatási programokkal lehet elkerülni, ezek képesek „immunissá tenni a lakosságot a nacionalista és/vagy szegregációs provokációkkal” szemben.

A szatmárnémetihez nagyban hasonló incidens történt 2013. március 15-én Kovásznán. Akkor a Kőrösi Csoma Sándor Líceum egyik román nemzetiségű diákját halálosan megfenyegették, mert piros–sárga–kék szalaggal a hajában jelent meg az iskolában. A tizenöt éves diáklány gesztusát a magyar diákok és tanárok provokációként értékelték, ezért osztályfőnöke elkobozta nemzetiszínű hajpántját, és az igazgatóságon is számon kérték a viselkedését. Utólag az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megállapította: a diáklánynak a meggyőződése miatt sérült az emberi méltósághoz való joga. Az osztályfőnököt, illetve passzivitása miatt az iskola igazgatóját 400 lejre (27 ezer forintra) bírságolta a hatóság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.