Új vezetője van a Muzulmán Testvériségnek

Mahmud Azzat személyében új vezetője van az egyiptomi Muzulmán Testvériség mozgalomnak, miután kedden őrizetbe vették a mozgalom eddigi főnökét, Mohamed Badiét.

A mozgalom honlapján az olvasható, hogy Ezzat ideiglenes jelleggel veszi át az irányítást, Badié őrizetbe vételét pedig „a véres államcsíny erőinek” számlájára írták. Ezzat 69 éves, orvos, s többször bebörtönözték már a hatvanas és a hetvenes években, eddig Badié egyik helyettese volt.

A 70 éves Badiét keddre virradóra fogták le azzal az indoklással, hogy „erőszakra bujtogat”. A biztonsági erők egyik képviselője azt közölte az AFP hírügynökséggel, hogy Badié egy kairói lakásban tartózkodott, nem messze a Rabaa el-Adavíja tértől, ahol a múlt szerdán a biztonságiak a Muzulmán Testvériség és a megbuktatott Mohamed Murszi elnök több mint 280 hívét ölték meg, miközben megtisztították a teret a tiltakozóktól.

Eközben a Muzulmán Testvériség fegyveres hívei ismét megpróbálták kiszabadítani az őrizetbe vettek egy nagyobb csoportját.

Mint arról a MENA hivatalos hírügynökség beszámolt, a harcosok megtámadtak egy 612 iszlamista foglyot szállító konvojt. A foglyokat a Kairótól északra fekvő Abu Zabaal börtönbe vitték. A lövöldözésben néhány ember meghalt, olyan információk nem láttak napvilágot, hogy a csendőrök soraiban lettek volna áldozatok.

Vasárnap a Muzulmán Testvériság 38 támogatója halt meg börtönbe szállítás közben Kairó közelében. A biztonsági szolgálat egyik illetékese szerint az egyik teherautóban fellázadtak az elfogottak, és túszul ejtettek egy rendőrtisztet. A biztonsági erők könnygázt eresztettek be a teherautóba, hogy kiszabadítsák az összevert rendőrt. Illetékesek szerint a bennlévők megfulladtak a könnygázban.

Az egyiptomi különleges szolgálatok kedden a Sínai-félszigeten őrizetbe vettek 11 személyt, akiknek közük lehet 25 rendőr hétfői halálához. A hétfői eset nem messze történt a Gázai övezetbe vezető rafahi átjárótól. Az őröket szállító mikrobuszt rakétákkal lőtték. A véres támadás után Egyiptom lezárta a rafahi átkelőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.