Új vád Chirac ellen

Még egy illegális pártfinanszírozási ügyben emelt vádat pénteken Jacques Chirac volt francia köztársasági elnök ellen egy párizsi vizsgálóbíró.

A vizsgált ügy Chirac párizsi főpolgármesteri időszakára nyúlik vissza. Hivatalában 1990 és 1995 között történt fiktív alkalmazások révén a jelenlegi kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) jogelődje, az akkoriban Chirac által irányított Tömörülés a Köztársaságért (RPR) nevű jobboldali párt hét munkatársa kapott fizetést a városházától.

Korábban már bebizonyosodott, hogy olyan közpénzeket juttattak akkoriban az RPR pártkasszájába, amelyeket a fővárosi elöljárósággal kötött hamis munkaszerződések alapján vettek fel. A párt főtitkára akkoriban Chirac bizalmasa, Alain Juppé későbbi miniszterelnök volt. Őt a 2002-ben nyilvánosságra került ügyben 2004-ben 18 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és tíz évre eltiltották a politikai tisztségvállalástól. Fellebbezés után a bíróság a büntetést 14 hónap felfüggesztett börtönre és egy év eltiltásra módosította. Juppé öt társa szintén felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A France Info hírrádió értesülése szerint az exelnök ellen bizonyítékként egy olyan 1993-as keltezésű, Chirac aláírásával ellátott levél szerepel, amelyben az akkori főpolgármester támogatta a városháza egyik dolgozójának új posztra való kinevezését. Madeleine Farard papíron 1983 és 1994 között állt a fővárosi önkormányzat alkalmazásában, de a nyomozás során elismerte, hogy ez alatt az idő soha nem járt a városházán, s valójában az RPR központjában dolgozott. 

Chiracot az ügyben korábban  már kihallgatták, de csak tanúként. Ügyvédje elmondása szerint a pénteki vádemelési meghallgatás húsz percig tartott, amelynek során Jacques Gazeaux vizsgálóbíró nem tett fel egyetlen kérdést sem.  A volt államfő ellen sikkasztás és hivatali visszaélés vádjával először októberben emeltek vádat: a másik ügy is olyan állásokkal kapcsolatos, amelyeket jobboldali szimpatizánsoknak juttatott a párizsi városháza Chirac főpolgármestersége idején.

Először fordul elő az 1958 óta tartó ötödik francia köztársaság történetében, hogy egy volt államfőnek a bíróság előtt kell felelnie tetteiért. A 77 éves Chirac, aki 2007 májusában, az elnöki posztról való távozásával az államfőnek járó mentelmi jogot is elveszette, következetesen tagadja, hogy  bármilyen bűncselekményt elkövetett volna 1977 és 1995 közötti polgármesteri megbízatása idején.

 A sikkasztás és a hivatali visszaélés vádja tíz év börtön- és 150 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtható. A második, illegális párfinanszírozási ügyben öt év szabadságvesztés és 75 ezer eurós bírság szabható ki Chiracra.

Jacques Chirac
French President Jacques Chirac is seen in this January 8, 2007 file photo. Chirac has been ordered to stand trial on embezzlement charges dating back to his time as mayor of Paris, an unprecedented move against a former French head of state. Magistrate Xaviere Simeoni made the order over allegations that the Paris City Hall awarded contracts for non-existent jobs as favours to people who were politically useful to Chirac. Chirac's office said on October 30, 2009 that he and nine others had been ordered to stand trial over 21 contracts. REUTERS/Charles Platiau/File (FRANCE POLITICS CRIME LAW)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.