Új tömegsírra bukkantak Boszniában

Új tömegsírt fedeztek fel Boszniában, benne olyan civilek maradványaivall, akiket a háborúban öltek meg. A tizenhat áldozattal egyetlen szerb katona végzett.

Tizenhat bosznia-hercegovinai horvát és bosnyák polgári személy földi maradványait találták meg törvényszéki orvos szakértők a Bosznia északi részén, Bosanski Samac város közelében feltárt sírban – jelentette be vasárnap Marko Jurisic, a háborúban eltűnt személyek felkutatására létrehozott bizottság tagja. Mindnyájukkal egyetlen boszniai szerb katona, egy bizonyos Slobodan Mijkovic végzett a háború elején, „megtorlásul” egy bajtársának haláláért – tette hozzá.

A délszláv háborúkban elkövetett háborús bűncselekmények ügyeiben eljáró hágai Nemzetközi Törvényszék vádat emelt később Mijkovic ellen. A vádlott 1998-ban meghalt, még mielőtt ítélet született volna bűnperében.

Több mint 16 ezer bosnyákot és muzulmánt űztek el Bosanski Samacból 1992 és 1995 között, sokat pedig a boszniai szerbek által létesített fogolytáborokba hurcoltak, ahol gyakori volt a gyilkosság, a kínzás és a nemi erőszak. A háború végére csak 300 horvát és bosnyák maradt a településen.

A hágai törvényszék vétkesnek találta a városban és környékén elkövetett háborús bűnökben  Blagoje Simicet, Bosanski Samac háború alatti polgármesterét, és 15 évi börtönbüntetésre ítélte 2006-ban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.