Új tömegsír a sztálini terror áldozataival

A Vlagyivosztok elővárosában megtalált 495 áldozat többségét tarkón lőtték. Büntetőeljárás az elévülés miatt nem indul.

Vlagyivosztok elővárosában tömegsírt találtak május végén: mostanra befejeződött a feltárás, 495 ember földi maradványait emelték ki, s a szakértők szerint megerősítést nyert a feltételezés, hogy a 30-as években a sztálini repressziók áldozatait temették a sírba. Az eltemetettek koponyáin szinte kivétel nélkül golyó ütötte nyomokat találtak, legtöbbjüknél a tarkó környékén, néhánynál a halántékon, vagyis agyonlőtték őket.

A maradványokat a törvényszéki orvostani intézetbe viszik, ahol megállapítják majd az áldozatok halálának pontos idejét és vélhető okát. A vizsgálatok menetének függvényében jelölik majd ki az újratemetés időpontját. Büntetőeljárásokat az elévülés miatt akkor sem indítanak, ha a törvényszéki orvosszakértők bebizonyítják, hogy az áldozatokat a sztálini repressziók idején, az 1937-39 közötti időszakban végezték ki.

Az illetékesek elmondták: a tömegsírra egy útépítés során bukkantak tavaly decemberben, s a feltárást május végén kezdték meg önkéntesek segítségével, akik egy 200x150 méteres területen, mintegy 2,5 méter mélységig kutattak. A maradványok körül talált használati tárgyakból mindjárt arra következtettek, hogy a tömegsírt a harmincas években alakították ki. Találtak egyébként mintegy száz rozsdás japán puskát, több gránátvetőt és több féle lőszert is, amelyek szintén néhány évtizeddel ezelőtt voltak használatosak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.