Új Szó: Gittegylet előtt a szlovák nyelvtörvény

Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnöknek a hét végéig van ideje, hogy aláírja vagy újratárgyalásra visszaküldje a parlamentnek a szlovák államnyelvtörvény múlt hónap végén elfogadott módosítását

Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnöknek a hét végéig van ideje, hogy aláírja vagy újratárgyalásra visszaküldje a parlamentnek a szlovák államnyelvtörvény múlt hónap végén elfogadott módosítását - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

Marek Trubac, az államfő szóvivője szerint eddig senki sem jelentkezett Gasparovic hivatalánál, hogy találkozni szeretne az elnökkel a nyelvtörvénnyel kapcsolatban. Bevett szokás ugyanis, hogy az a párt, amelynek kifogásai vannak valamelyik jogszabállyal szemben, hivatalában keresi meg az államfőt, vezetői személyesen tárgyalnak vele. Az államfő hivatala már a hónap elején megkapta a törvénymódosítást, Trubac állítása szerint az államfő még nem vizsgálta fölül.

Gasparovic valószínűleg pénteken aláírja a módosításcsomagot, azon a napon, amikor a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság tárgyal a tervezetről. A bizottság tagjai nagyrészt kormánytisztviselők, így az üléstől csak annyi várható, hogy a felek az eddig ismertetett nézeteiket fogják ütköztetni.

Petőcz Kálmán politológus szerint a bizottságnak még a törvénymódosítás megszavazása előtt össze kellett volna ülnie. „Akkor még lett volna értelme egy ilyen megbeszélésnek, most már szinte semmi" - mondta Petőcz.

A vegyes bizottságok munkáját a múltban a szlovák és a magyar külügyminiszter is élesen kritizálta, mindketten személyi változásokat is kilátásba helyeztek a testületek élén. A magyar oldalon a bizottság tagja a szlovák kisebbségi önkormányzat elnöke, míg a szlovák oldalon a bizottságnak két magyar tagja van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.