Új Szó: a szlovákiai magyaroknak Dzurinda, Radicová, vagy Fico bátorítása kell

Negyed évvel a népszámlálás előtt a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd is bejelentette, hogy kampányt indít a szlovákiai kisebbségek körében azzal a céllal, minél többen merjék vállalni a nemzetiségüket. A Szlovákiából eltűnő ötvenezer magyarnak viszont nem Berényi József és Bugár Béla, hanem sokkal inkább a vezető szlovák politikusok, Mikulás Dzurinda, Iveta Radicová, vagy akár Robert Fico határozott állásfoglalására és bátorító szavaira lenne szükségük - írja A magyar nép dicsérete című kommentárjában az Új Szó című pozsonyi napilap kedden.

A szerző szerint a politika és a nemzetiségi hovatartozás vállalásának kapcsolatáról több téveszme is kering Szlovákiában.

"Könnyű és kézenfekvő valamelyik pártot hibáztatni az asszimilációért, valójában a nemzeti identitásukat fokozatosan elveszítő, szlovák környezetben nevelkedő fiatalok a lehető legritkább esetben adják fel nemzetiségüket valamilyen politikai motivációtól vezérelve. Azzal pedig az asszimiláció pártjának – tévesen – előszeretettel bélyegzett Hidat sem lehet vádolni, hogy tevékenyen részt vállalna az iskolabezárásokban, vagy a kisebbségek jogi és politikai hátterének további ellehetetlenítésében. Az, hogy egy párt a nemzetiségi konfliktusokat nyíltan elutasítva képes elnyerni a szlovákiai magyarság többségének szimpátiáját, nem az asszimiláció kiváltó oka, hanem sokkal inkább a következménye" - írja Tokár Géza.

"A magyar pártok közvetlen felelőssége abban merül ki, hogy megteremtik az egyenlő feltételeket ahhoz, hogy valaki bátran vállalhassa nemzetiségét, ha akarja. A prognózisok a több tízezernyi hiányzó felvidéki magyarról azt jelzik, hogy nem kizárólag a hiányos, de a többé-kevésbé létező jogi keretekkel van gond: egy erős, identitását bátran vállaló és arra büszke kisebbségnek nem lennének ennyire súlyos asszimilációs problémái" - áll a kommentárban.

Tokár Géza úgy véli: Berényi és Bugár szájából a magyarság vállalására buzdító szólam egy tisztán politikai, önnön túlélésüket segítő reakció – hiszen a potenciális szavazóikról beszélnek, és azokat próbálják megtartani. Az asszimiláció határán billegő szlovák-magyarok számára azonban a „magyar” pártok véleménye teljesen irreleváns, nem hallgatnak már egyikre sem.

"A szlovák politikusok határozott állásfoglalása és bátorító szavai, annak az álláspontnak a következetes képviselete, hogy egy kisebbséghez tartozni igenis értéket jelent, viszont nagyon is sokat jelentene rövid és hosszú távon is. Ez a Szlovákia összes állampolgárát elméletben képviselő államfő, a kormányfő és az etnikai szlovák pártok vezetőinek, (Ivan) Gasparovicnak, Radicovának, vagy éppen Ficónak a felelőssége. Ha a szlovákiai magyar politikusok korszakalkotó tettet szeretnének véghezvinni, akkor ezeket a személyeket kell rábírniuk a határozott állásfoglalásra – méghozzá mielőbb" - zárja írását az Új Szó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.