Új Szó: „azt a hordát nem érdekli, mit hagyott maga után Szlovákiában”

Magyar szélsőségesek és szlovák politikusok felelősségére mutat rá cikkében a pozsonyi Új Szó főszerkesztője a dunaszerdahelyi futballbotrány okán. Budaházy György maga is jelen volt a meccsen.

Persze, „az a hordát nem érdekli, mit hagyott itt maga után, s mit üzen primitív magatartásával ide, Szlovákiába”, ahol már nem jó szlovákiai magyarnak lenni, ahol a politika élvonalában hozzá hasonszőrű partnerek „magyar köddel” rontják a látási viszonyokat.

A cikkíró, Molnár Norbert operettfasisztának nevezi a budapesti szlovák nagykövetég előtt tüntető Budaházy Györgyöt, aki kijelentette, hogy őt nem zavarja az égő szlovák zászló, tőle akár a nagykövetség épülete is éghetne.

„Ugyanez a Budaházy szombaton ott volt a DAC-Slovan mérkőzésen, és valószínűleg nem azért jött, hogy focit nézzen, hanem hogy valami történjen. Budaházy a frusztrált gyűlölethorda tagjaként érkezett, s ment hazafelé, valószínűleg útközben lefestette” a pilisszentkereszti helységnévtáblán a falu szlovák nevét (Mlynky), „aztán megmutatta magát a szlovák nagykövetség előtt, majd este hátradőlve a fotelban megnézte magát a tévében, s elégedetten morzsolta a mogyorót. Buli van!” - így a lap. „Nem érdekli őt, hogy a szlovákiai magyarok számára lassan élhetetlené válik ez az ország, s ehhez ő is hozzájárul.”
   
Ugyan miért is érdekelné ezt az "üresfejű bandát, ha a felelős szlovák politikusokat sem érdekli, hogy ebben az országban már egyáltalán nem jó szlovákiai magyarnak lenni" - írja és hozzáteszi: amit Budaházy és bandája szabadidejében tesz, azt "Szlovákiában kormányszinten teszik munkaidőben". Emlékeztet, hogy 1989 óta a szlovákiai magyarság még "azt átkos meciari időszakban" sem volt kitéve annyi támadásnak, mint most, amikor "Robert Fico, Ján Slota és Ivan Gasparovic karöltve masírozik a gyűlölet és a megfélemlítés útján", és saját országuk állampolgárai, a szlovákiai magyarok ellen folytat "primitív erődemonstrációt".
   
A lap szerint a szombati dunaszerdahelyi meccsen történtek „egyértelművé tették: a hatalom különbséget tesz szlovák és magyar között”. Amíg a szlovákok a stadionokban büntetlenül petárdákat dobálhatnak a rendőrökre, addig a magyarok részéről „elegendő néhány verbális megnyilvánulás ahhoz, hogy szétverje őket a gyűlölettől fűtött rendőrhorda”. Emlékeztet arra, hogy a világhálón látható videofelvételek egyértelműen bizonyítják, „a rendőrattak előtt semmi tettlegesség nem történt”, bár a rendőrség állítja, az ő felvételeikről majd bebizonyosodik, hogy jogos volt a támadás. De akkor miért nem hozzák nyilvánosságra felvételeket? Mert nem annyira egyértelműek? „Meg kell még őket egy kicsit buherálni, hogy az igazukat bizonyítsák? Vannak már tapasztalataink az ilyesmivel" - írja lap és emlékeztet rá, hogy sorra dőlnek meg a magyar beszéde miatt 2006-ban Nyitrán megvert Malina Hedvig ellen felhozott bizonyítékok, amelyekről annak idején a szlovák belügyminiszter és a kormányfő olyan magabiztosan szólva, szemrebbenés nélkül hazudtak.
   
Az 1992-es pozsonyi Slovan-Ferencváros meccs után sem bizonyította senki, hogy jogosan verték szét a magyar szurkolókat. Most sem fogja senki bizonyítani, hogy ami Dunaszerdahelyen történt, az jogos volt. A támadás indoklásához elég a „magyar csürhére” mutogatni. Közben pedig éppen a demokrácia hullik darabokra, de ezt a szlovákok egyelőre nem veszik észre, mert a kormány által kieresztett „magyar köd” rontja a látási viszonyokat. Csak felszáll egyszer. „De ehhez az kéne, hogy Slotának, Budaházynak, Ficónak, Toroczkaynak, Caplovicnak, Tomcatnek, Gasparovicnak, Kalináknak és a többi hasonszőrűnek ne legyenek partnerei” – fejezi be kommenntárját az Új szó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.