Új szlovák nagykövet Magyarországon?

Szlovákia visszahívja jelenlegi magyarországi nagykövetét és a rendszerváltozás utáni politika egyik meghatározó alakját, Peter Weisst nevezi ki a helyére – értesült egy szlovák kereskedelmi televízió. A Magyarország számára kedvező jelölt nem kommentálta a kinevezésével kapcsolatos híreket.

Szlovákia  állítólag visszahívja jelenlegi magyarországi nagykövetét, Juraj Migast, aki négy éve áll a budapesti szlovák diplomáciai képviselet élén, Peter  Weiss váltja fel – jelentette szerda este egy szlovák kereskedelmi  televízió. A Markíza megbízható forrásokra hivatkozó hírétét a szlovák külügyminisztérium nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

Több szlovák nagykövet leváltásáról szerdán tárgyalt a szlovák kormány, semmiféle konkrétumot nem  hozva nyilvánosságra. „A szóbeszédet nem kívánom kommentálni” –  reagált a hírre Weiss.

Peter Weiss az 1989-es bársonyos forradalom után a szlovák politika egyik meghatározó személyisége volt. Szlovákia  Kommunista Pártja 1990-ben az ő vezetése alatt alakult át Szlovák  Demokratikus Baloldallá (SDL). Az SDL támogatta Szlovákia  csatlakozását a NATO-hoz és az Európai Unióhoz, 1998-ban tagja lett a Mikulás Dzurinda irányította kormánykoalíciónak. Weissnek  később több vitája is támadt az SDL-ben, ezért onnan kilépett és  megalakította a Szociáldemokrata Alternatíva nevű pártot. Ez a párt  azonban 2002-es parlamenti választáson megbukott, és egyesült a Robert Fico jelenlegi kormányfő vezette Smerrel.

Weissnek nincs diplomáciai tapasztalata, a kilencvenes  években azonban egy ideig a szlovák parlament külügyi bizottságát  vezette. Politológusként különböző lapokban aránylag gyakran közöl cikkeket a szlovák-magyar kapcsolatokról is. Ezekben rendszeresen bírálta a nacionalizmust, személye így valószínűleg kedvező fordulatot hoz a hűvös szlovák-magyar viszonyban.

A szlovák kormány javaslatát Ivan Gasparovic államfőnek is jóvá kell hagynia. Miután ez megtörténik Pozsonynak Budapesthez kell fordulnia, és a diplomáciai szokásjog alapján beleegyezést kell  kérnie a magyar féltől. „Amíg a fogadó ország nem igazolja vissza a diplomaták fogadását, addig semmiféle konkrét nevet nem hozunk nyilvánosságra” – jegyezte meg Ján Skoda, a szlovák külügyminisztérium szóvivője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.