Budapestre készül az új szlovák külügyminiszter

„A szlovák-magyar kapcsolatokat korrekt, baráti, partneri és szövetségi kapcsolatként szeretném látni, mert ilyenek” – jelentette ki első sajtóértekezletén az új szlovák külügyminiszter kedden Pozsonyban. Miroslav Lajcák valószínűleg néhány napon belül Magyarországra látogat. Tudósítónktól

A szlovák-magyar viszony sokkal jobb annál, mint amilyennek tűnik vagy egyesek jellemzik. Szövetségesek vagyunk, ám akadnak rendezetlen problémáink is, de ezeket higgadtan kell megoldanunk, mert sokkal könnyebb elrontani a szomszédi kapcsolatokat, mint azután helyrehozni azokat - vélekedett Miroslav Lajcák, a szlovák diplomácia új vezetője, aki ma tartotta első sajtótájékoztatóját Pozsonyban.

Miroslav Lajcák
Miroslav Lajcák

Közölte azt is, hogy magyar partnerétől, Göncz Kingától már meghívást is kapott, amelynek rövidesen eleget tesz. Prágai villámlátogatása után valószínűleg a második külföldi útja a magyar fővárosba vezet majd. - A mindkét félnek megfelelő, mielőbbi időpontot már keressük – közölte érdeklődésünkre.

A szlovák külügyi tárcavezető elsőrendű feladatának tartja külpolitika terén is megerősíteni a gazdasági aktivitásokt, a világméretű válság helyi következményeinek enyhítése érdekében. – Ezért kívánom szorgalmazni a közép-európai gázvezetékek összekapcsolását, a  gépkocsigyártás megmentését ebben a régióban is, nem utolsósorban pedig a szlovákiai kivitel támogatását. Fontos követelménynek tartom a nemzetközi összefogást és szolidaritást, mert a nemzeti önzés és a protekcionizmus a szakadékba vezet – hangsúlyozta.

Robert Ficóhoz hasonlóan az új szlovák külügyminiszter is örömmel üdvözölte a nemrég hivatalba lépett amerikai adminisztrációnak azt a törekvését, hogy szorosabbra kívánja fűzni kapcsolatait az európai szövetségeseivel.

További kérdésekre válaszova Lajcák kifejtette, hogy Szlovákia továbbra sem ismeri el Koszovó függetlenségét, Kubával és Fehéroroszországgal kapcsolatban az uniós álláspontot képviseli ezután is.

Lajcák Ján Kubist váltotta január végén a külügyminiszteri poszton, aki az ENSZ genfi székhelyű Európai Gazdasági Bizottságának ügyvezető titkára lett. A negyvenhat esztendős karrierdiplomata jelenleg az Európai Unió Bosznia-Herecegovináért felelős főmegbízottja is. A pozsonyi Komensky Egyetem Jogtudományi Karán, majd  a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében szerzett diplomát.

Pályafutását 1991-ben Csehszlovákia moszkvai nagykövetségén kezdte  majd a pozsonyi külügyminisztérium, később pedig a kormányhivatal irodavezetője lett. 1994-ben nevezték ki Szlovákia tokiói nagykövetévé, majd onnan Belgrádba került a szlovák nagykövetség élére. Ezt követően Javier Solana uniós külpolitikai főmegbizott személyes kérésére felügyelte a montenegrói népszavazást, amelyben a Szerbiától való elszakadásról döntöttek. Lajcák angolul, németül oroszul, szerbül és bolgárul beszél. Valószínűleg március végéig két széken ül majd, mert addig tölti be a szarajevói főmegbizotti tisztséget is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.