Új szigettel bővülhet a Kanári-szigetek

Új szigettel gyarapodhat a Kanári-szigetek csoportja, ha a szigetektől nem messze lévő, víz alatti vulkán továbbra is aktív marad. Kitöréseinek köszönhetően tekintélyes terjedelmű víz alatti szigetecske nőtt ki a semmiből, ám ahhoz, hogy elérje a vízfelszínt, még 150 méternyit kell nőnie.

Új sziget születhet a Kanári-szigetek mellett, ha tovább folytatódnak az El Hierro melletti  víz alatti vulkánkitörések. A helyi lakosok máris azon spekulálnak, hogy kihez tartozik majd az új sziget és vajon mi lesz a neve? Az internetes fórumokon eddig 500 név merült fel, a legesélyesebbek egyelőre a "Felfedezés" és az "Atlantis" -írta a Spiegel Online.
 
El Hierro mellett már három hete löveli ki magából a lávát egy víz alatti vulkán. A helyi lakosok izgatottsága már csak azért is érthető, mert 40 éve nem volt vulkánkuitörés errefelé. Most a sziget egyik településnek lakosait ki kellett telepíteni, a kitörések nyomán a víz olykor La Restinga utcáit nyaldossa, és naponta több kisebb rengés is megrázza a szigetet.
 
Egy spanyol tengeralattjáró már le is merült megvizsgálni a tenger fenekét, és azt találta, hogy a megszilárdult magma már 100 méter magas hegyet képez. Ha még 150 métert nő, akkor kibukkan az óceán felszíne felé. Ekkor születhetne meg az új sziget. Egyelőre nem tudni, hogy eléri-e ezt a magasságot, de az bizonyos, hogy a láva tovább forr a sziget alatt, a szakértők pedig további kitörésekre számítanak. A vulkáni aktivitást jól mutatja, hogy egy, a szigeténél is nagyobb kiterjedésű hamufolt úszik a tengeren, és egyre több a döglött hal is, ami viszont a halászokat ejti kétségbe.
 

Az Afrika nyugati partjainál fekvő Kanári-szigeteket minden évben turisták hada keresi fel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.