Új szakok a kolozsvári egyetemen

Új szakokkal Erdélyben a magyar nyelvű felsőfokú oktatás. A kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) néhány új magyar nyelvű szakra is várják a jelentkezőket. Újdonságnak számít a magyar nyelven ősztől induló várostanulmányi, társadalommarketing, művelődésszervezői, illetve a római katolikus teológián a hittudományi, valamint a gyergyószentmiklósi kihelyezett tagozaton a geodézia szak.

A korábbi évtizedekhez hasonlóan a BBTE bölcsészkarán is van  újdonság. Mostantól a más nyelvekkel nem társított, egyszakos magyar  nyelv és irodalom szakra is lehet jelentkezni. Minderről Magyari  Tivadar, a BBTE rektor-helyettese számolt be a Krónika című  kolozsvári napilapnak, amely pénteki számában közöl összeállítást az  új szakokról.

Magyari Tivadar elmondta, hogy az új szakokon egyelőre csak  nappali tagozat működik. Távoktatásos képzés csak a már létező,  bejáratott szakokon lehetséges. Hozzátette, hogy a tervektől  eltérően egyelőre nem indítják el a magyar nyelvű muzeológia szakot, mivel azt még nem sikerült jóváhagyatni.

A BBTE karain összesen 4300 helyre várják a nappali tagozatos elsőéveseket, a helyekből 1100-at a magyarul tanulni óhajtók  foglalhatják el. A nagyváradi központú Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) az  számít újdonságnak, hogy európai szociálpolitikák, valamint  multikulturális és interkulturális kommunikáció címmel indul két  mesterképzés az ősszel. Két másik tervezett magiszteri kurzus –  filozófia a nyilvános térben, illetve kortárs politikai filozófia –  engedélyeztetésére még várnak, s amennyiben őszig ez megtörténik,  azokra is meghirdetik a felvételit.

A Marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetemen a magyar nyelvű  táncművészeti szak beindítása számít újdonságnak, valamint az, hogy  az egész Kárpát-medencében náluk indul első ízben mester szintű  drámaíróképzés.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, Dávid László  arról számolt be a lapnak, hogy a napokban várhatóan jóváhagyják a  számítógépes modellezés és tervezés, illetve az elektronika és távközlés szakot is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.