Új szabályok lépnek életbe a 2014-es európai választásokon

Új szabályok szerint finanszírozhatja az európai poltikai pártokat az unió. Az errről szóló rendelettervezetet ma a brüsszeli Régiók Bizottságának szakmai ülésén Sértő Radics István, Uszka polgármestere, a Szabad Emberek Magyarországért elnevezésű párt alelnöke véleményezte.

Csak azok az európai politikai pártok kapjanak finanszírozást az uniótól, amelyeket legalább egy tagjuk képvisel az Európai Parlamentben, s legalább három tagjuk van a helyi önkormányzatokat, megyéket, térségeket képviselő Régiók Bizottságában is - ezt javasolta kedden Brüsszelben Sértő-Radics István, Uszka polgármestere, a Szabad Emberek Magyarországért párt alelnöke. Ő jelentéstevőként – raportőrként - az Európai Bizottság idén szeptemberben született, az európai politikai pártok és az európai politikai alapítványok alapszabályáról és finanszírozásáról szóló rendelettervezetét véleményezte a Régiók Bizottsága illetékes szakbizottságában.

Megjegyezte: jelenleg is létezik a politikai pártokat és alapítványokat szabályozó közösségi rendelet, ám az új szabályozás megszületéséhez ezúttal kikérték a helyi közösségeket képviselő grémium álláspontját is. Sértő Radics István szerint a nemzeti kereteken túllépő egységes szabályozás fokozza majd az európai nyilvánosságot, növeli az európai választások iránti érdeklődést és erősíti az Európai Unió demokratikus legitimációját.

- A politikailag egységesülő Európa felé tett lépésnek tekintjük az egységes európai alapszabályt, mely lehetővé teszi, hogy a szerveződéseket európai politikai pártként vagy európai politikai alapítványként jegyezzék be, és ezáltal uniós jogon alapuló jogi státuszt nyerjenek – mondta a jelentéstevő lapunknak, hozzátéve: fontos, hogy az európai politikai pártok bejegyzési feltételei között megjelenik a regionális közgyűlésekben való politikai képviselet. Hozzátette: egyetértenek a rendelet átfogó céljaival, azaz az európai politikai pártok és alapítványok láthatóságának, elismertségének, hatékonyságának, átláthatóságának és elszámoltathatóságának növelésével.

- Fontos, hogy az európai jogi státusz megszerzésének illetve megtartásának különös feltételei közé tartozik, hogy egy párt az Európai Unió alapértékeit maradéktalanul szem előtt tartsa, s ha ezeket az értékeket - például a kisebbségi és önrendelkezési jogok, a munkaerő szabad áramlása, a sajtó, a vélemény-nyilvánítás szabadsága, stb. - megsértik, az következménnyel járjon - mondta.

Sértő-Radics hozzátette: ha a bizottsági rendelet jövő júliusban életbe lép, úgy megteremtődik annak a lehetősége, hogy a tényleges európai politikai pártok közvetlenül is indítsanak jelölteket a helyi és regionális választásokon. Az új szabályok a 2014. évi európai parlamenti választásokon illetve azok kampányidőszakában vélhetően már alkalmazhatók lesznek, így lehetővé válik, hogy összeurópai politikai pártok és alapítványok is szerepet játsszanak a polgárok véleményének kifejezésében. A Régiók Bizottsága azt várja az új szabályozástól, hogy az növeli a nyilvánosságot, és fokozza az érdeklődést az európai választások iránt – ezáltal pedig erősíti az Európai Unió legitimációját is – tette hozzá a magyar jelentéstevő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.