Új szabályok a brit parlamentben

Egy nappal a képviselői költségtérítési skandalumba belebukott házelnök lemondása után Harriet Harman, a Munkáspárt második embere ismertette az alsóházban azokat az ideiglenes intézkedéseket, melyek elengedhetetlennek tűnnek a parlament tekintélyének visszaszerzéséhez.

A vizsgálat befejezése után létrejön a képviselők etikai kódexét áttekintő és modernizáló Parlamenti Normák Hivatala. Mint ezt kedd este Gordon Brown sajtótájékoztatóján már kilátásba helyzete, a képviselői juttatások reformjának eredményeként a Ház megszűnik önszabályozó „gentlemen’s club”, azaz „úriemberek klubja” lenni.

A felügyelet felállítása előtt életbe lépő szigorítások a „második otthonokkal” kapcsolatos juttatások és kedvezmények részleges megvonását tartalmazzák. Jelzálogkölcsön törlesztésére legfeljebb havi 1250 fontot (390 ezer forint) lehet elszámolni és megszűnik annak a trükknek a lehetősége is, hogy rövid időn belül többször is címet váltson a képviselő, zsebre vágva az ingatlan értékesítése során keletkezett nyereséget. Vége a bizarr költségek elszámolásának: nincs többé ingyenbútor, mosógép, kertrendezés, takarítás.

A honatyák évi 67 ezer fontos fizetésükből lesznek kénytelenek bevásárolni. A változások jegyében a Ház „ésszerűségi” kérdőívet vezet be, amely segít a gyanús igénybejelentések kiszűrésében. Az átláthatóság érdekében a költségtérítések részleteit negyedévenként felteszik az internetre.

Szerda délben ismét hangos szóváltások színhelye volt az alsóház. A kormányfői interpellációk során David Cameron a legkésőbb jövő nyáron esedékes parlamenti választás mihamarabbi kihirdetését sürgette. Míg az ellenzék vezére a „változás” mellett áll ki, Brown attól tart, hogy az előre hozott voksolás „káoszba taszítaná az országot”.

A közvéleményt kiábrándító képviselői szappanopera sok politikai karrier összeomlását okozza. A Munkáspárt visszahozta az 1641 előtti történelmi törvényszéket, amely felhatalmazást kap, hogy megakadályozza a magukat lejáratott képviselők újraindulását a választásokon.

Két befolyásos tory nagyság, Anthony Steen és Douglas Hogg meg sem várta, amíg a pártvezetés megvonja tőlük a bizalmat. A tehetős képviselők főúri kúriájukon végeztettek el több ezer fontos nagyságrendben kertápolási és vizesároktisztítási munkálatokat – közpénzen.

Gyűlnek a 'viharfelhők' a  parlament felett.
Gyűlnek a 'viharfelhők' a parlament felett.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.