Új START-szerződés a jövő héten

A hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új START szerződést december 18-19-én írják alá egy európai fővárosban, de nem Koppenhágában - közölte pénteken a Vedomosztyi című tekintélyes orosz üzleti lap kremlbeli és külügyi forrásokat idézve.

Az illető elmondta, nem tud arról, hogy az amerikai és az orosz elnök Koppenhágában találkozna, noha Barack Obama december 18-án, Dmitrij Medvegyev 17-18-án vesz részt az ottani klímakonferencián. Az orosz külügyminisztériumhoz közel álló forrás szerint viszont december 18-19-én kerülhet sor az új START-szerződés aláírására egy másik európai fővárosban.  Az orosz lap több forrásból úgy értesült, hogy az utolsó viták az ellenőrzés kérdései körül forogtak, s hogy végül az Egyesült Államok és Oroszország olyan szabályozást dolgozott ki, amely az eddiginél jobban épít a bizalomra.

Vita volt a felbocsátott rakéták által küldött telemetrikus adatok nyíltságával kapcsolatban. Az Egyesült Államok ugyanis már évek óta nem végez rakétakísérleteket, de nyomon követi az orosz Topol-M, Bulava és más rakéták kísérleti indításait, kihasználva, hogy ezek repülési adataikat a START-1 szerződésnek megfelelően nyílt és nem kódolt formában továbbítják. Végül a felek kompromisszumra jutottak: a telemetrikus adatok a továbbiakban korlátozott számú esetben lesznek nyíltak.

A forrás szerint nem alakult ki teljes egyetértés a rakétaelhárító rendszerekről folyó vitában. Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy a szerződés tiltsa a rakétaelhárító rendszerek átalakítását az ellenség nukleáris potenciáljának teljes megsemmisítésére alkalmas stratégiai rendszerekké. E vita megoldására az orosz fél javasolja, hogy a tilalom szerepeljen a szerződés preambulumában is. Nem kizárt azonban, hogy a szövegben lesz egy olyan pont, amely lehetővé teszi a szerződés felmondását abban az esetben, ha az amerikai rakétapajzs az orosz nukleáris potenciált fenyegető szintre fejlődik.

A harmadik vitás kérdés szintén közel áll a megoldáshoz: az orosz félnek nem tetszik, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan ellenőrizni tudja a Topol rakéták mozgását. A forrás szerint úgy tűnik, erről az amerikaiak teljesen lemondanak, s cserébe az orosz fél nem követel ellenőrzést az amerikai potenciál alapját alkotó tengeralattjárók felett.

Egy moszkvai külügyminisztériumi forrás közvetve megerősítette a lapnak, hogy az új szerződés a korábbinál tágabb teret hagy a bizalomnak. Mint mondta, a felek kezdettől fogva arra törekedtek, hogy az ellenőrzés az előző szerződésben foglaltaknál jobban megfeleljen a kétoldalú kapcsolatok mélyülő bizalom által jellemzett mai szintjének, és kevesebb ráfordítást igényeljen. "Ilyen körülmények között a korábbi ellenőrzési rendszer fenntartása nem lett volna igazolható sem katonai, sem politikai szempontból" - idézte a lap a forrást.

Az 1991-ben aláírt START-1 szerződés 2009. december 5-én járt le, s az utóbbi évek súrlódásai után a kapcsolatai "újraindítására" törekvő Moszkva és Washington addigra szerette volna aláírni az új szerződést, de nem sikerült időben rendezni minden vitás kérdést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.