Új sötétség fenyeget Dél-Szudánban

Barack Obama arra figyelmeztette a nemzetközi közösséget, hogy Dél-Szudán polgárháború küszöbén áll. Az összecsapások már az egész országra átterjedtek.

„Dél-Szudán polgárháború küszöbén áll. A közelmúlt eseményei azzal fenyegetnek, hogy a sötét múlt bármikor visszatérhet. Az uszító retorikának és az erőszaknak meg kell szűnnie. Minden félnek hallgatnia kellene a szomszédos országok bölcs tanácsaira. El kell kezdődnie a párbeszédnek, és azonnal helyre kell állítani a rendet” – áll Barack Obama Kongresszusnak címzett levelében, amelyben arról is tájékoztat, hogy katonai egységeket küldtek az országba, hogy védelmet nyújtsanak az amerikai állampolgároknak.

Dél-Szudán elnöke, Salva Kiir hétfőn jelentette be, hogy puccskísérlet történt az országban. Mint elmondta, az összecsapások a hozzá lojális egységek és a nemrég menesztett alelnökhöz, Riek Macharhoz hű erők között tört ki, amelyek meg akarták dönteni a hatalmát. Kiir a Macharhoz lojális katonák számlájára írja az erőszakot, a volt alelnök azonban – akinek tartózkodási helyéről egyelőre semmit sem tudni – cáfolja, hogy puccsot akart volna végrehajtani.

Bár hétfőn az elnök azt mondta, hogy a kormány ura a helyzetnek, a BBC szerint eddig mindegy 500 halálos áldozata van a konfliktusnak, és 34 ezerre becsülik az ENSZ-táborba jelentkező menekültek számát. Csütörtökön három indiai ENSZ-békefenntartó is életét vesztette, amikor támadás érte az világszervezet akobói táborát. Ezután megerősítették a tábor védelmét, az ENSZ pedig helikoptereket küldött a munkatársak kimenekítésére.

A harcoknak állítólag etnikai színezetük is van, ugyanis Kiir Dél-Szudán legnagyobb törzséhez, a gyakorta a hatalom kisajátításával vádolt dinkákhoz tartozik, Machar viszont nuer, a második legnagyobb törzs tagja.

Az Obama által említett sötét múlt nemrég ért véget Dél-Szudánban: a 2011-es függetlenné válás előtt 22 évig dúlt itt a polgárháború, több mint egymillió ember vesztette életét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.