Új schengeni szabályokat szeretne Párizs és Róma

Olasz sajtóinformációk szerint Nicolas Sarkozy francia elnök és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök közös levélben fordul Brüsszelhez hogy, konkrét segítséget kérjenek az észak-afrikai bevándorlók miatt.

Franciaország és Olaszország azt szeretné, ha új szabályokat iktatnának be a határellenőrzés nélküli utazási szabadságot biztosító schengeni megállapodásba a tömeges észak-afrikai bevándorlás miatt - jelentette szombaton az olasz sajtó.

A repubblica.it honlapon az olvasható, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök közös levélben készül Brüsszelhez fordulni, konkrét segítséget kérve azon országok számára, amelyek erős bevándorlással kénytelenek szembesülni.

Sarkozy és Berlusconi a kedden Rómában tartandó olasz-francia csúcstalálkozón hozná nyilvánosságra a fenti levelet. Az új schengeni szabályok olasz kívánság szerint a jövőbeni esetekre vonatkoznának, nem azokra a tunéziai bevándorlókra, akiknek Olaszország már ideiglenes tartózkodási engedélyt adott. A két vezető nyugat-európai politikus azt is szeretné, ha az Európai Unió külső határvédelmét segítő ügynökség, a Frontex jobb felszerelést és nagyobb hatáskört kapna.

A lap diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta, Olaszország "félreértésnek" tekinti, hogy Franciaország - amint azt pénteken egy, a francia elnöki hivatalhoz közel álló forrás közölte - fontolóra vette a schengeni rendszerrel kapcsolatos kötelezettségeinek felfüggesztését a tunéziai és líbiai bevándorlók áradata miatt.

Párizsnak az intézkedés életbe léptetése előtt 15 nappal értesítenie kellene az Európai Bizottságot és a szomszédos államokat. Olaszország nem értene egyet a francia intézkedéssel. A jelenlegi szabályok szerint a schengeni megállapodás hatályát csak különleges esetekben, például egy G8-as csúcstalálkozó idején lehet felfüggeszteni. Sajtójelentések szerint Sarkozy a római csúcstalálkozón a schengeni megállapodás esetleges felfüggesztését is meg fogja vitatni Berlusconival.

(hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.