Új rendezési terv Hegyi-Karabahnak

Örményországban és Azerbajdzsánban tárgyal pénteken az orosz külügyminiszter a vitatott hovatartozású területről.

Szergej Lavrov az orosz elnök újabb rendezési javaslatát ismerteti az egymással ellenséges két kaukázusi ország elnökével.

Az orosz külügyminiszter személyesen nyújtotta át Dmitrij Medvegyev orosz elnök levelét Jerevánban Szerzs Szargszján örmény elnöknek, és később ugyanezt teszi Bakuban, ahol találkozik Ilham Aliyev azeri elnökkel.

Júniusban az orosz tatárföldi Kazanyban kudarccal végződött a hegyi-karabahi konfliktus rendezését célzó újabb - alig több mint három éven belül immár a kilencedik - orosz-örmény-azeri hármas elnöki találkozó. Medvegyev elnök ezután küldte el külügyminiszterének szűkszavú közlése szerint "új javaslatait" a Kaukázuson túlra.

A héten Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője fölszólította Örményországot és Azerbajdzsánt, hogy "az év végéig" tegyenek intenzívebb erőfeszítéseket a konfliktus békés megoldása érdekében. Csütörtök este Hillary Clinton külügyminiszter is szorgalmazta az örmény elnöknél a békefolyamat elindítását. Jövő héten ugyanebből a célból a térségben tárgyalnak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közvetítői.

Az Azerbajdzsánba ékelődő, de örmények lakta Hegyi-Karabah körüli diplomáciai tevékenység élénkülése azzal állhat összefüggésben, hogy jövőre elnökválasztást tartanak Örményországban és a konfliktusban közvetítő három országban, az Egyesült Államokban, Ororszországban és Franciaországban. Éppen ezért általános az a vélemény, hogy ha idén nem sikerül haladást elérni a konfliktus ügyében, akkor hosszabb időre halasztást szenvedhet az Oroszország, Irán és Törökország közé ékelődő Dél-Kaukázus stratégiai fontosságú területe jogállásának rendezése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.