Új pénzügyminisztert jelöl az amerikai elnök

Timothy Geithnert a Fehér Ház kabinetfőnöke, Jack Lew váltja.

Barack Obama amerikai elnök a Fehér Ház kabinetfőnökét, Jack Lew-t jelöli pénzügyminiszteréül - jelentették egybehangzóan mértékadó amerikai médiaforrások szerdán. Az elnök hivatalosan csütörtökön jelenti majd be, hogy szándéka szerint Lew lesz a távozó Timothy Geithner utóda. A kinevezést a szenátusnak is jóvá kell hagynia.

Jack Lew mind Bill Clinton, mind pedig Barack Obama elnöksége idején betöltötte a Fehér Ház költségvetési igazgatói posztját is. Dolgozott a New York-i Egyetem üzemeltetési igazgatójaként, a Citigroupnál, a külügyminisztériumban és nyolc éven át volt Thomas O'Neill demokrata képviselőházi elnök tanácsadója. Elemzők rámutattak, hogy a legtöbb elődjével ellentétben Lew inkább a büdzsé, mintsem a pénzpiacok szakértője, aki azonban kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezik az üzleti életben.

Az új pénzügyminiszter első feladata az lesz, hogy a kongresszusi republikánusokkal megegyezésre jusson a csaknem 16,4 ezer milliárd dolláros adósságplafon megemeléséről. A pénzügyi tárca már most is rendkívüli eljárásokat alkalmaz a kormányzati kiadások fedezésére, ám megállapodás híján ezek lehetőségei február közepe és március eleje között kimerülnek. Ugyancsak a pénzügyi tárca hatáskörébe tartozik az Irán elleni további gazdasági szankciók kidolgozása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.