Új olajfogó, új moratórium

Ráhelyezték az új olajfogó berendezést hétfőn a szivárgó mélytengeri kútra a Mexikói öbölben, a Fehér Ház pedig újabb moratóriumot hirdetett a térségbeli tengeri olajfúrásokra.

Az olajkatasztrófáért felelős British Petroleum (BP) vállalat közölte, hogy az új olajfogó kúpot rátették a 85 napja szivárgó kútra. A vállalat mérnökei abban reménykednek, hogy az új berendezés révén teljesen megszűnik az olajszivárgás. A BP szerint most egy-két napig tesztelni fogják a 5,5 méteres, 68 tonnás, csövekből és szelepekből álló berendezést.

A régi olajfogó kúpot szombaton távolították el robot tengeralattjárókkal a mélytengeri kútról, hogy helyette egy nagyobb és hatékonyabb olajgyűjtő berendezést szereljenek a 82 napja szivárgó csőre. Szombat óta az olaj akadálytalanul ömlött a tengerbe a másfél kilométeres mélységben lévő olajkútból. Az új olajfogó berendezés felszerelése ideiglenes megoldásnak számít. A BP két mentesítő fúrást kezdett oldalirányból azzal a céllal, hogy nehéziszap, majd cement lepumpálásával elzárják a mélyből feltörő kőolaj útját. Elképzelhető, hogy ezzel az eljárással akár már júliusban sikerül elfojtani a mélytengeri szivárgást.

A nyersolaj április 20. óta ömlik a tengerbe, azóta, hogy felrobbant a BP által üzemeltetett Deepwater Horizon olajfúró kút. A balesetben 11 munkás halt meg. Azóta több százmillió liter nyersolaj szivárgott a Mexikói-öböl vizébe. Az olajszennyeződés már mind az öt öböl menti amerikai szövetségi állam - Alabama, Louisiana, Mississippi, Florida és Texas - partjait elérte.

A Fehér Ház közben hétfőn újabb moratóriumot hirdetett a mexikói-öbölbeli olajfúrásokra. Az új, módosított tilalom november 30-ig érvényes, és az előzőtől abban tér el, hogy nem a fúrások mélységét, hanem az alkalmazott technológiát veszi alapul. A moratóriumot Ken Salazar belügyminiszter ismertette. A Fehér Ház abban reménykedik, hogy az új tilalom kiállja az igazságszolgáltatás próbáját. Barack Obama május 27-én hirdetett hathónapos moratóriumot a mexikói-öbölbeli mélytengeri olajfúrásokra, a szigorúbb biztonsági előírások kidolgozásának idejére. Az elnöki rendelkezést jogi úton megtámadta több tucat olajfúró platformok ellátásával foglalkozó vállalat, illetve keresetet nyújtottak be a louisianai hatóságok is.

Martin Feldman New Orleans-i szövetségi bíró június végén hatályon kívül helyezte Obama hathónapos olajfúrási tilalmát, arra hivatkozva, hogy az amerikai belügyminisztérium nem tudott ésszerű érveket felhozni a moratórium fenntartására mellett. Az Obama-kormányzat megfellebbezte Feldman döntését, de a múlt héten a fellebbviteli bíróság elutasított a kormány panaszát.

Az új olajfogó leeresztése
Workers onboard the Transocean Discoverer Inspiration retrieve the flange overshot tool used to remove the flange from the Deepwater Horizon BOP, July 11, 2010 in the Gulf of Mexico. The flange was the final portion of the original riser connection and was removed to make way for the 3 Ram Capping Stack. Photo taken July 11, 2010. REUTERS/Marc Morrison-BP/Handout UNITED STATES (ENERGY ENVIRONMENT DISASTER) NO SALES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.