Új nyomozást akarnak a színházi túszdráma túlélői

Új nyomozást követelnek a 10 évvel ezelőtt a moszkvai Dubrovka színházban történt túszdráma túlélői a kommandós akcióval kapcsolatban. Az orosz hatóságok szerintük nem készítették elő megfelelően a túszszabadító akciót.

Az orosz főváros déli részén található színházban 2002. október 23. és 26. között több mint kilencszáz embert tartottak fogva csecsen terroristák. A túszszabadító műveletben 130 civil és 40 csecsen terrorista vesztette életét.

Igor Trunov, a túlélők ügyvédje a Szövetségi Nyomozó Bizottsághoz eljuttatott kérelmében az Európai Emberjogi Bíróság 2011. decemberi határozatára hivatkozik, amely most júniusban vált hatályossá. Eszerint a túszok halála és az orosz különleges szolgálatok intézkedései között ok-okozati összefüggés van. Hatvannégyen adták be keresetüket az orosz állam ellen. A strasbourgi bíróság ítélete szerint 6 és 9 ezer euró közötti kártérítés jár nekik.

Az Európai Emberjogi Bíróság megállapította: az orosz hatóságok nem készítették elő megfelelően a túszszabadító akciót.

Az ügyvéd internetes oldalán található beadvány így szól: "az emberek életére és egészségére veszélyt jelentő információk elhallgatása, gondatlanságból okozott emberölés, súlyos és közepes súlyú egészségkárosodás okozása, az elsősegély és a kórházba szállítás megszervezéséért felelős tisztviselők gondatlansága és az akció általános irányítása miatt" kérik a bűnügyi eljárás megindítását.

A kérelemben szerepel, hogy a hatóságok nem szervezték meg az időben történő kórházba szállítását azoknak, akik gázmérgezést szenvedtek. Az egyik áldozatot csak öt órával a színházterem megrohamozása és két órával az akció lefújásának hivatalos bejelentése után vitték az intenzív osztályra, és a panaszosok szerint az illető ezért halt meg.

2002. október 23-án késő este negyven álarcos csecsen fegyveres 912 embert – köztük 62 külföldit – ejtett túszul a színház épületében a "Nord-Ost " című népszerű orosz musical előadása közben. Az orosz csapatok csecsenföldi kivonását követelték.

A támadók a több mint ötven óráig tartó túszdráma során egy szökni próbáló lányt lelőttek, később számos gyermeket, terhes nőt és külföldi állampolgárt elengedtek. A hatóságok 26-án egy kábító gáz máig vitatott bevetése után megrohamozták a színházat. Az áldozatok közül sokan gázmérgezésben vesztették életüket, a hatóságok szerint azért, mert a szabadítási akció idejére már kevés volt az oxigén a teremben, mások szerint a gáz túladagolása miatt.

November elején Sámil Bászájev csecsen hadúr beismerte, hogy ő állt a színház megszállásának és a túszejtésnek a hátterében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.