Új nyomozás az eltűnt brit kislány ügyében

Van esély arra, hogy életben van a hat éve Portugáliában eltűnt brit kislány, Madeleine McCann - írja a The Guardian a Scotland Yard csütörtöki bejelentése nyomán.

A skót kislány 2007. május 3-án, negyedik születésnapja előtt néhány nappal tűnt el nyomtalanul a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjából. A portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá. A gyanúsítást egy ével később - érdemi bizonyítékok hiányában - feloldották, a kislánynak azonban az egész világra kiterjedő szervezett kutatás ellenére azóta sem bukkantak a nyomára - írja a The Guardian.

A brit hatóságok mostani bejelentése szerint új nyomozást indítanak, miután áttekintették a 2007-ben még 3 éves kislány portugáliai eltünésével kapcsolatos dokumentumokat. A nemrégiben bevont, tapasztalt detektívek szerint "új bizonyítékok és új teóriák tűntek fel" az elmúlt időkben.

A nyomozás öt országból 38 pontenciális gyanúsítottat vesz számításba. A brit hatóságok három másik európai ország hatóságaival állnak kapcsolatban, ahol a potenciális elkövető, elkövetőek tartózkodhatnak. A 38 személyből 12 brit nemzetiségű, ezek vagy Nagy-Britanniában, vagy Portugáliában élnek. Brit részről már küldtek is egy formális kérelmet a portugál hatóságokhoz az új együttműködésre.

A Scotland Yard a médiától türelmet kér az elkövetkező hetekben, arra hivatkozva, hogy ez az utolsó esély, hogy felderítsék mi is történt 2007-ben. A nyomozók nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy a kislány még életben van.

A Scotland Yard most elindított nyomozásának előzményeként, két évvel ezelőtt - Madeleine nyolcadik születésnapján - a szülők nyílt levelet intéztek David Cameron brit miniszterelnökhöz, kérve a kormányfőt, hogy rendelje el az ügyben felgyűlt értesülések, adatok és bizonyítékok halmazának független és minden részletre kiterjedő felülvizsgálatát. Cameron ennek eleget is tett, és a belügyminisztérium útján utasította a Scotland Yardot a bizonyítékok átfésülésére.

Gerry és Kate McCann Madeleine képével
Gerry (L) and Kate McCann, parents of Madeleine McCann, hold a news conference at a Madrid hotel June 1, 2007.The parents of a four-year-old British girl snatched from a Portuguese holiday resort nearly a month ago visited Madrid after meeting with the Pope on Wednesday. REUTERS/Stringer (SPAIN)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.