Új miniszterelnöke van a tibeti emigráns kormánynak

Ma hozták nyilvánosságra, hogy a tibeti emigráns kormány miniszterelnöke – a szavazatok 55 százalékával – Lobsang Sangay lett. A poszt jelentősége megnőtt, hiszen a nagyjából 150 ezer emigrációban élő tibeti tényleges vezetője, a dalai láma visszavonul a politikai szerepvállalástól.

A Harvard Egyetemen jogot végzett, ma is ott dolgozó, 1968-ban született Lobsang Sangay lett a tibeti emigráns kormány miniszterelnöke. A posztért hárman indultak harcba. Közülük a legfiatalabb, Sangay a szavazatok 55 százalékát szerezte meg, a dalai lámához állítólag közelálló Tenzin Namgyal Tethong, a Stanford Egyetemen dolgozó tudós 37, míg Tashi Wangdi, a dalai láma amerikai képviselője 8 százalékot kapott. Szavazatát 50 ezer tibeti adta le, a szavazásra jogosultak 59 százaléka.

Az új miniszterelnök, de a második helyezett személye is jelzi, milyen gyökeres változások zajlottak le a tibeti emigrációban. Sangay több megnyilatkozásában is arról beszélt, hogy fontosnak tartja a kínaiakkal való párbeszédet, s ez irányú tapasztalata annyiban van is, hogy tudósként többször működött együtt kínai tudósokkal.

Ugyanakkor naivitás lenne azt hinni, hogy a kínai állam bármiféle partnernek fogja őt tekinteni, hiszen Peking ha egyáltalán valaminek, akkor ellenséges szervezetnek tekinti az emigráns kormányt. Az is nyilvánvaló, hogy az eddig is súlyos legitimitási gondokkal küzdő kormány súlya tovább csökken a dalai láma háttérbe vonulásával, akinek mint vallási vezetőnek csak és kizárólag legitimitási gondjai nincsenek.

A dalai láma az elmúlt években többször próbált meg nyitni Peking felé, de ezt sem a kínai kormány, sem a tibeti emigráció nagy része nem fogadta kitörő lelkesedéssel. Mivel a láma 76 éves, szapora kombinációk vannak az utódlásáról. Ő maga is tett már olyan kijelentéseket, miszerint reinkarnációja egy emigráns tibeti család gyermekében fog megtörténni. Számos tudós rendtársa és a hagyomány szerint ezt ő ilyen módon persze nem befolyásolhatja.

Találgatni nem érdemes, hogy mi fog történni, de a „sárga sapkások” rögös történelmében nem lenne új jelenség, ha egy időben több gyermekről is azt állítanák, benne született újjá a dalai láma.

Amikor a második legfontosabbnak tartott tibeti vallási vezető, a panchen láma 1989-ben meghalt, a dalai láma megbízottjai által kiválasztott utódot és családját házi őrizetbe helyezték, s a rend más tagjai egy másik gyermeket választottak ki, aki ma panchen lámaként működik.

Lobsang Sangay választási plakátjai Dharamsalában
A man walks past posters of candidate Lobsang Sangay at a roadside on the outskirts of the northern Indian hill town of Dharamsala March 15, 2011. It may be a low-key campaign for 83,000 votes dotted around the globe, but an election of exiled Tibetans may ring in momentous changes for one of the world's regional hot spots. Three secular candidates are battling to fill a vacuum created by the Dalai Lama's move to relinquish political power after more than five decades as head of the Tibetan government-in-exile based in Dharamsala, a north Indian town of temples, hotels and trinket shops. Picture taken March 15, 2011. To match feature DALAILAMA/ REUTERS/Mukesh Gupta (INDIA - Tags: POLITICS ELECTIONS SOCIETY RELIGION IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.