Új miniszterelnök Türingiában

A türingiai parlament harmadik nekifutásban a konzervatív Christine Lieberknechtet választotta a tartomány új miniszterelnökévé, szentesítve ezáltal az új konzervatív-szociáldemokrata koalíciót.

A péntek délelőtti szavazás rendkívüli izgalmakat hozott, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) helyi szervezetének vezetője  ugyanis az első két fordulóban nem szerezte meg a megválasztáshoz  szükséges abszolút többséget. A harmadik fordulóban már egyszerű többség is elég volt  Lieberknecht megválasztásához.

Türingiában szeptember végén - az országos parlamenti  választásokkal egy időben - rendeztek tartományi választásokat. A  szavazás eredményeként az addig egyedül kormányzó konzervatív CDU  elvesztette abszolút többségét, és nyilvánvalóvá vált, hogy  koalícióra kényszerül. A választásokat követően lemondott  tisztségéről Dieter Althaus tartományi miniszterelnök, a helyi CDU  addigi elnöke.

A  helyi parlamenti választásokon jelentős mértékben előretört a  Baloldal pártja, ezzel szemben erősen visszaestek a  szociáldemokraták. A helyi SPD több képviselője ezek után arra  törekedett, hogy a párt a Baloldallal lépjen koalícióra, ezáltal  kiszorítva a konzervatívokat a hatalomból. Christoph Matschie, a  szociáldemokraták helyi vezetője azonban ennek ellenére a CDU-val  kötendő koalíció mellett döntött.

Türingia tartomány új miniszterelnöke 51 éves. Korábban a  tartományi parlament elnöke, majd Althaus kormányában családügyi, illetve egészségügyi miniszter volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.