Ellenzéki miniszterelnök Thaiföldön

Szerepet cseréltek a thaiföldi politikai csata részvevői. A parlament rendkívüli ülésén ma Abhiszit ellenzéki vezetőt választották az ország kormányfőjévé, a tíz napja alkotmánybírósági döntéssel leváltott Thakszin-sógor Szomcsai helyett, mire a 2006-os katonai puccsal száműzetésbe kényszerített exkormányfő hívei kezdtek tüntetni Bangkokban.

Szerepet cseréltek hétfőn a thaiföldi politikai játszma részvevői. A bangkoki parlament rendkívüli ülésén Abhiszit Veddzsadzsiva demokrata párti ellenzéki vezetőt választották a dél-kelet ázsiai  ország miniszterelnökévé, s emiatt most a 2006-ban katonai hatalomát-vétellel megbuktatott Thakszin Szinavatra exminiszterelnök pártjának hívei kezdtek tüntetni.

Az Oxfordban végzett, 44 éves Abhiszit a Demokrata Párt színeiben 235 voksot kapott, míg a száműzetésben élő Thakszin pártjának jelöltje Pracsa Promnok volt országos rendőrfőnök csak 198-at. A parlament rendkívüli ülésére azt követően került sor, hogy az alkotmánybíróság december másodikán választási csalásra hivatkozva eltiltotta a  politikai részvételtől Szomcsai Vongszavat miniszterelnököt, Thakszin sógorát, illetve a kor-mánykoalíciót alkotó pártok több tucat képviselőjét, egyben feloszlatva ezeket a pártokat. A bírósági döntés hírére vetettek véget a kormányellenes tüntetők Bangkok nemzetközi és belföldi repülőtere egyhetes blokádjának, ami hatalmas kárt okozott a turistaparadicsom Thaiföldnek, minthogy 300 ezer turista kényszerült várakozásra.

A mai parlamenti ülés közben Thakszin néhány száz híve  összegyűlt a törvényhozás épületénél, mert a múlt héten már köztudottá vált, hogy a másfél éves katonai irányítás által engedélyezett múlt év végi választások eredményeként továbbra is ellenzékbe szo-rult Demokrata Párt megnyert magának néhány eddig kormánypárti képviselőt. (A Thakszin utódmozgalmát alkotó pártok képviselői még az eltiltott politikusok nélkül is elméletben többségben lettek volna a parlamentben.) Thakszin maga egy külföldről előre hazaküldött videoüzenetében még szombaton este próbálta mozgósítani az egyik bang-koki stadionban összegyűlt majd 50 ezres tömeget. A parlamentnél legalább ezer rendőr azonban hétfőn délelőtt megakadályozta, hogy a tüntetők behatoljanak az épületbe.  Thakszin hívei – mint az AP jelenttette a helyszínről – úgy döntöttek, hogy a nap folyamán Bangkok történelmi belvárosában tartanak demonstrációt.

Abhiszit miniszterelnöki kinevezéséhez még szükség van Bhumibol Aduljadedzs  ki-rály jóváhagyására, ám ez aligha kérdéses. Az alkotmányos monarchiában a király a poli-tika felett álló személyiség, elméletben nem szól bele a döntésekbe, ám a megfigyelők szerint a hadsereg 2006-ban hallgatólagos jóváhagyása nélkül aligha döntötte volna meg a multimilliomos távközlési vállalkozó Thakszin kormányát.

A mai parlamenti szavazással 2001 óta először kerül a miniszterelnöki székbe a Demokrata Párt jelöltje. Ám Abhiszit kormányzóképessége idővel kérdésessé válhat, ugyanis januárban megejtik az alkot-mánybíróság által eltiltott képviselők helyének betöltését választással.  A Demokrata Párt táborát elsősorban a fővárosi középrétegek alkotják, szemben a majd hat éven át kor-mányzó Thakszin vidéki szavazóbázisával. (A 2006-os katonai puccsot követően Thakszin száműzetésbe vonult, ellene korrupciós perek indultak, s otthoni bankbetéteit befagyasztották. Külföldön hírnevet azzal szerzett, hogy megvásárolta az angol Mancester City  fociklubot, amit aztán a közelmúltban eladott.)

A két tábor tartós, évek óta megkeményedett szembeállása nem sok jót ígér, még akkor sem, hogy Abhiszit megválasztását követően megbékélésre, „nemzeti harmóniára” szólított fel. Nem lehet kizárni, hogy miután augusztus óta az ellenzéki demokrata pártiak tüntettek, illetve a bangkoki repülőterek egyhetes megbénításával totális káoszt provokáltak ki, most a Thakszin-hivők folyamodnak hasonló taktikához. Még ha a fővárosban nem is olyan erősek, komoly problémákat okozhatnak. Ebben az esetben – a megfigyelők szerint – a hadsereg magatartása lehet a döntő. A felső katonai vezetés nyár óta kialakult feszült helyzetben a be nem avatkozás taktikáját választotta, valójában így az egymást kényszerűen váltó két Thakszin-utódkormány ellen dolgozott, hiszen nem volt hajlandó segítséget nyújtani a rendőrségnek a tüntetések feloszlatásában.

Bangkoki tüntetők kövekkel dobálják a parlamenti képviselők autóját
Bangkoki tüntetők kövekkel dobálják a parlamenti képviselők autóját
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.