Új jövőképet keresnek az európai szocialisták

Több mint ezerkétszáz küldött és mintegy száz neves külföldi vendég jelenlétében kezdődött hétfőn Prágában az Európai Szocialisták Pártjának (PES) tisztújító kongresszusa. A tanácskozáson elsöprő többséggel (327 támogató voks hat ellenszavazattal szemben) ismét elnökké választották Poul Nyrup Rasmussent.

A régi-új elnök beszédében rámutatott, hogy a szociáldemokraták a gazdasági válság idején számos országban nem tudták megszerezni, még megőrizni sem a választópolgárok többségének bizalmát. "Ezért a mostani tanácskozáson új jövőképet, vonzó programot kell elfogadnunk, hogy visszaszerezzük korábbi pozícióinkat" - hangsúlyozta Rasmussen.

A NOL-nak nyilatkozva Lamperth Mónika, az MSZP elnök-helyettese elmondta, hogy a magyar párt is támogatta a volt dán kormányfőt. Elmondta azt is, hogy a tanácskozáson újragondolják a három éve elfogadott, Új szociális Európa programot, a gazdasági válság következményeinek és tanulságainak elemzése után pedig főleg a kisember szociális védelmének lehetőségeit és az állam szerepét. Külön szekcióban foglalkoznak a globális felmelegedés és a környezetvédelem problémakörével.

A küldöttek kedden szavaznak arról, hogy a Robert Fico vezette Smer megkapja-e a teljes jogú tagságot az európai szocialisták családjában. A Magyar Szocialista Párt nem támogatja ezt a döntést. "Amióta felfüggesztették a szlovák párt megfigyelői státuszát, megítélésünk szerint semmi változás sem történt, mert a Smer egyik koalíciós partnere továbbra is a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), márpedig a berlini deklaráció szerint az európai szocialisták nem közösködhetnek nacionalista és más szélsőséges politikai tömörülésekkel. Mi pedig következetesen ragaszkodunk ehhez az elvhez" - szögezte le a magyar küldöttség vezetője.

Érdeklődésünkre Juraj Horváth, a Smer nemzetközi titkára kifejtette: "A három és fél éve kötött koalíciós szerződés az év végén lejár, tehát az SNS már nem szövetségesünk. Ugyanakkor ebben a megbízatási időszakban a szlovák kabinet munkájában és irányvonalában egyértelműen a Smer szociáldemokrata értékrendje érvényesült, ezért biztosra veszem, hogy a küldöttek nagy többséggel megszavazzák teljes jogú tagságunkat" - nyilatkozta lapunknak a pozsonyi politikus.

A prágai tanácskozást egyébként környezetkímélőnek hirdették meg, ezért a küldöttek csak ingyenjeggyel és tömegközlekedési eszközzel utaznak a cseh fővárosban, a színhelyen bioételeket szolgálnak fel nekik, újrahasznosítható anyagokból készült poharakból isznak. A rendezők igyekeznek mellőzni a papírt, ezért a kongresszus legtöbb anyagát elektronikusan küldik meg.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.