Új jobboldali frakció alakul az EP-ben

Már eldöntött kérdés, hogy a cseh, a brit és a lengyel konzervatív pártok új frakciót alapítanak az Európai Parlamentben (EP) - állítja Jan Zahradil, a cseh Polgári Demokratikus Párt (ODS) EP-képviselője. Az "eurokritikusabb" tömörülés tagja lesz többek között a brit Konzervatív Párt, a lengyel Jog és Igazságosság, valamint az ODS.

Zahradil az MTI-nek szerdán Prágában nyilatkozva elmondta: a frakciónak több mint hatvan tagja lesz, miáltal ez lesz a negyedik legerősebb frakció az Európai Parlamentben.

"A frakció tagja lesz a brit Konzervatív Párt, a lengyel Jog és Igazságosság, valamint a cseh Polgári Demokratikus Párt, amelyeknek 25, 16, illetve 9, tehát összesen ötven képviselőjük van az EP-ben" - mondta Zahradil, aki már öt éve tagja a brüsszeli testületnek.

"A frakciónak összesen több mint hatvan tagja lesz, a negyedik legerősebb lesz az EP-ben. Természetesen teljesíteni fogjuk azt a feltételt is, hogy legalább hét tagállam pártja legyen képviselve benne" - fejtette ki a cseh EP-képviselő.

Nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mely pártok lesznek azok, akik a további több mint tíz képviselőt adni fogják. "Erről egyelőre nem szeretnék beszélni. Ez az adott pártok dolga. A részletes információkat június utolsó hetében hozzuk nyilvánosságra, amikor hivatalosan bejelentjük a frakció megalakulását" - jegyezte meg Zahradil.

A cseh ODS jelenleg az Európai Néppárt tagja, de már mintegy két éve egyeztet a brit konzervatívokkal egy új, "eurokritikusabb" frakció alakításáról. A tárgyalásokat az új EP-frakció létrehozásáról Mirek Topolánek, a polgári demokraták elnöke is nyilvánosan több ízben megerősítette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.