Új halasztás a Tóásó-perben

Ricardo Maldonado bíró eredetileg azt ígérte, hogy most szombaton befejezik a végső meghallgatási szakaszt.

 

Miután a bolíviai Cochabambában szerdán megkezdődött, s három napon át folyt a Rózsa Flores-ügyként elhíresült „terroristaper” második, egyben végső meghallgatási szakasza, Ricardo Maldonado vezető bíró meglepetésre bejelentette, hogy november 3-ig elnapolja a tárgyalást. Döntését azzal indokolta, hogy módot kíván adni annak a négy vádlottnak - köztük Gary Prado Salmónnak, a Che Guevara bolíviai gerillaakciójának felszámolását vezető egykori tábornoknak – a meghallgatására is, akik orvosi igazolással egészségi állapotukra hivatkozva maradtak távol a majd 3000 méter magasan fekvő Cochabambától. A bíró elrendelte, hogy október 26-án a négy gyanúsítottat a Tarija tartománybeli alacsonyan levő Yacuibában kérdezzék ki.

 

A bolíviai sajtóból nem derült ki, hogy november 3-tól Cochabambában avagy Yacuibában folytatódik majd a végső szakasz, amelyben a romániai születésű magyar állampolgár Tóásó Előd és a bolíviai-horvát Mario Tádic a két fő gyanúsított. Ők ketten élték túl a bolíviai rendőrség különleges egységének az akcióját a Santa Cruz város Las Americas szállodájában 2009. április 16-án. A kommandósok támadásában életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát Rózsa Flores Eduardo, a román állampolgárságú, szovátai Magyarosi Árpád és az ír Martin Dwyer. A terrorizmus-perének összesen 39 vádlottja van, de közülük 17-en szökésben vannak.

 

Eredetileg Ricardo Maldonado bíró azt ígérte, hogy most szombaton befejezik a végső meghallgatási szakaszt.

 

Érick Seifert, a szökésben lévő Branko Marinkovicnak, a Pro Santa Cruz civil mozgalom egykori vezetőjének a védőügyvédje a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a jelek szerint Maldonado bíró ugyanúgy elégedetlen a vádat képviselő ügyész, Marcelo Soza előterjesztésével, mint volt az áprilisi tárgyalási szakasz vezető bírója, amikor öt napot adott a vádirat személyekre lebontott pontosítására és bizonyítékok előterjesztésére. Az öt napból majd fél év halasztás lett, ám Seifert védőügyvéd szerint Sozának “azóta sem sikerült kijavítani a korábbi bíró által észrevételezett technikai hiányosságokat”.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.