Új hajószerencsétlenség Lampedusánál: több mint kétszáz ember esett a tengerbe

Az olasz mentőalakulatoknak állítólag 56, a velük együttműködő máltaiaknak 147 embert sikerült biztonságba helyezniük. A vízben holttestek lebegnek.

Harminchárom ember – köztük három kisgyerek –meghalt, amikor az Olaszországhoz tartozó sziget, Lampedusa partjainál felborult egy menekülteket szállító hajó – jelentette be pénteken Joseph Muscat máltai miniszterelnök. A hajón a hírek szerint kétszázötven-háromszáz ember utazott, akik közül az olasz mentőalakulatoknak 56, a velük együttműködő máltaiaknak 147-et sikerült biztonságba helyezniük. Töbeket kersnek még. Az ANSA olasz hírügynökség riportere a helyszínről azt jelentette, hogy a vízben mintegy 50 holttest lebeg. Az olasz-máltai mentőakcióban a hajók mellett helikopterek is részt vesznek.

A hajót a máltai légierő szúrta ki a tengeren, 120 kilométerre a lampedusai partoktól. Úgy tudni, azért borult fel, mert a rajta lévők a repülő láttán hirtelen az egyik oldalra sereglettek, ami miatt a vízi jármű elveszítette az egyensúlyát.

Lampedusa 290 kilométerre van az afrikai partoktól, körülbelül félúton Tunézia és Málta között. Egy hete csütörtökön már történt hasonló szerencsétlenség itt. Akkor kigyulladt és szintén elsüllyedt egy hajó, a fedélzetén mintegy 460 menekülttel, akik közül csak 155-öt sikerült élve kimenteni, a többiek a vízbe vesztek. Lampedusa az Afrikából Európába menekülők főútvonalán fekszik, amelyen át tavaly több mint tízezer illegális bevándorló próbált szerencsét. A múlt heti katasztrófa után az Európai Bizottság menekülthajókat kutató és mentő járőrszolgálat kialakítására tett javaslatot, és harmincmillió eurót ígért az Olaszországba érkező bevándorlók helyzetének a rendezésére. Hogy a járőrszolgálatra honnan lesz pénz, az még nagy kérdés. Bár Brüsszel a Frontexre, az EU határőrségére bízná a feladatot, a  a tavalyelőtti összeghez képest a szervezet költségvetését idén több mint harmincmillió euróval csökkentették, 118 millió euróról 85 millió euróra.

Olaszországot tavaly egyébként összesen harmincezer menekült érte el a tengeren át. Közülük 7500-an Szíriából, ugyanennyien Eritreából, 3500-an pedig Szomáliából érkeztek – írja a BBC. Becslések szerint az elmúlt huszonöt év alatt mintegy húszezer menekült lelte halálát a Földközi-tengerben. Ahogy Muscat pénteken figyelmeztetett, „kezdenek temetővé válni” ezek a vizek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.