Új fordulat a Politkovszkaja-ügyben

Visszakerül a Politkovszkaja-ügy az ügyészséghez. Maga a közvádló kérte ezt az illetékes bíróságtól – összhangban a három éve meggyilkolt újságírónő családjával. Végre meg kell állapítani, ki rendelte meg a gyilkosságot, s ki húzta meg ravaszt.

A Novaja Gazeta munkatársát saját lakóháza lépcsőházában ölték meg. Anna Politkovszkaja az ellenzékinek tartott újságnál elsősorban az észak-kaukázusi ügyek szakértőjének számított.

A két Mahmudov testvér 2009. február 19-én
Defendents in the murder trial of Russian journalist Anna Politkovskaya, Ibragim Makhmudov (2nd R) and Dzhabrail Makhmudov (R), attend a hearing in Moscow February 18, 2009. REUTERS/Alexander Natruskin (RUSSIA) 2009-08-05,

Gyakran írt leleplező cikkeket a csecsenföldi történésekről, leleplezte a hatósági jogsértéseket, az állami korrupciót. Az újságírónő régóta szálka volt a helyi hatalmasságok szemében. Az, hogy a nyomozás mennyire állt a hatalom érdekében, jelezte Vlagyimir Putyin akkori elnök, most kormányfő szűkszavú megjegyzése, miszerint a 48 éves kétgyerekes anya elleni merénylet az orosz társadalomnak csak egy töredékét foglalkoztatja.

Ennek ellenére a nyomozók már több vádlottjelöltet is felsorakoztattak. Legutóbbi jelöltjeiket a két Mahmudov testvért, s bűntársukat Szergej Hadzsikurbanovot, a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette. Az áldozat családtagjai régóta követelik, hogy az ügyészség vegye vissza az ügyet, egyesítsék a Politkovszkaja-gyilkosság miatt folytatott eljárást a gyilkosság megrendelőinek kinyomozásával. Erről ugyanis eddig nem volt szó az eljárásban.

Zavaros Hadzsikurbanov szerepe is, akit zsarolással vádolnak a gyilkossággal kapcsolatban. A megfigyelők úgy vélekednek, hogy az eddigi eljárás inkább a gyilkosság valódi tetteseinek mentését szolgálta. Továbbra is szökésben van egyébként a harmadik Mahmudov testvér, aki állítólag meghúzta a ravaszt a moszkvai bérház lépcsőházában.

A bíróság augusztus hetedikén dönt a kérelmekről. Aligha kétséges, hogy a határozatra befolyással lehet Dmitrij Medvegyev több korábbi nyilatkozata, amelyben elítélte a tettet, s alapos nyomozást követelt. Sokan kétkedve tekintenek az új fordulatra, s megjegyzik az oroszországi újságíró-gyilkosságok, politikai merényletek tetteseit többnyire nem találják meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.