Új főnöke van a CIA-nek

Az amerikai szenátus csütörtökön 63:34 arányban megszavazta, hogy John. O Brennan legyen a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) következő igazgatója. Előtte azonban arról is döntöttek, hogy ne folytassák a vitát az Obama-adminisztráció drónpolitikájáról.

A Brennan kinevezését lelassítani akaró Rand Paul republikánus szenátor tizenhárom órán keresztül beszélt. Erőfeszítését azután nevezte sikeresnek, mikor Eric Holder igazságügyi miniszter küldött egy levelet, melyben biztosította: Barack Obama amerikai elnöknek nincs joga drónokkal (pilóta nélküli repülőgépekkel) csapást indítani amerikai földön olyan amerikai állampolgárok ellen, akik „nem vettek részt harcokban.” Holder korábban nem mondta ki nyíltan, hogy a célzott, halálos támadások alkotmányellenesek lennének, hiszen szerinte előfordulhat olyan helyzet (mint például az 1941. december 7-ei japán támadás Pearl Harbour ellen, vagy a 2001. szeptember 11-ei terrorakciók), amikor végrehajthatóak a dróntámadások a terroristagyanús személyek ellen.

A drónprogram egyik kitalálójának tartott Brennan jelöltsége alkalmat adott a republikánusoknak és pár kritikusabb demokratának is, hogy kikényszerítsék a kormányzattól a drónprogramra vonatkozó titkos információkat. Az Obama-adminisztráció egyre többször hajt végre célzott támadásokat, főleg Pakisztánban és Jemenben.

Brennan 2009-ig 25 évig dolgozott a CIA-nál, és kinevezése már Obama első elnöksége idején is felmerült, végül Obama nemzetbiztonsági főtanácsadónak választotta maga mellé. Brennan ugyanis annak idején jogvédő szervezetek tiltakozása miatt önként visszalépett a jelöltségtől, miután kiderült, hogy többé-kevésbé támogatja a Bush-korszak terrorelhárítására jellemző vallatási technikákat. A szenátus titkosszolgálati bizottsága készített egy hatezer oldalas jelentést, amelyben a George W. Bush elnöksége alatti vitatott fogvatartási és vallatási gyakorlatokat vizsgálták, és a dokumentumot ismerők szerint élesen kritizálták is.

John Brennan, a CIA új főnöke
Deputy National Security Adviser John Brennan faces members of the Senate Intelligence Committee as he testifies before a hearing on his nomination to be the director of the CIA, on Capitol Hill in Washington February 7, 2013. REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES - Tags: POLITICS HEADSHOT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.