Fidel Castro láthatóan jól van

Tizennégy hónap után először mutatott be videofelvételt Fidel Castróról a kubai televízió vasárnap. A közlés szerint a 83 éves Castro egy nappal korábban három órán át beszélgetett tíz venezuelai végzős joghallgatóval a világot foglalkoztató témákról.

Az emberiség túlélése szempontjából "nagyon súlyosnak" ítélte a klímaváltozás nyomán beálló természeti változásokat, megjegyezve, hogy még a Pentagon is az Egyesült Államokat biztonságát fenyegető tényezők közé sorolta a felmelegedés világméretű következményeit. Szóba kerültek a venezuelai és a kubai forradalom közös céljai is.

Az adásba került filmkockákon Fidel Castro kék sportöltözéket viselt, s láthatóan fesztelenül társalgott a sárga egyentrikós fiatalokkal, ráadásul fizikai állapota is megfelelőnek tűnt, különösen ha figyelembe vesszük, hogy augusztus 13-án volt a 83. születésnapja. A Granma napilap több fotót is közölt a találkozóról.

Egyébként szombaton a Juventud Rebelde is publikált egy fényképet, amelyen Castro - ezúttal a megbetegedése óta rendre tréning-felsőben készült fotóktól eltérően - fehér ingben volt látható Rafael Correa ecuadori elnök társaságában. A baloldali ecuadori vezető idén már másodszor vizitelt Kubában, mint Quitóban hivatalosan közölték, az elnök és családja orvosi vizsgálatokon esett át.

A havannai televízió legutóbb tavaly júniusban sugárzott egy videofelvételt Castróról, amelyen Kuba fő politikai szövetségesével, Hugo Chávez venezuelai elnökkel beszélgetett. Fidel Castrót a kubai lakosság utoljára 2006 július 26-án láthatta és hallhatta beszédet mondani. Azt követően megműtötték, s azóta kerülte a nyilvánosságot.

Másfél éve az államfői és a minisztertanács vezetői feladatait hivatalosan is átvette a 78 éves testvére, Raúl. Ám az idősebb Castro rendszeres publicisztikai írásaival, külföldi államférfiak fogadásával "visszavonultságában" továbbra is hallatja hangját, elsősorban a világ dolgairól.

 

Fidel Castro Rafael Correa ecuadori elnökkel beszélget, agusztus 21.-én készült felvételen
Former Cuba's President Fidel Castro (R) meets visiting Ecuador's President Rafael Correa in this August 21, 2009 photograph released by Cuban newspaper Juventud Rebelde. The official Cuban newspaper on Sunday published the photograph of 83-year-old Castro apparently in good health and meeting visiting Correa. Castro, the leader of Cuba's 1959 revolution that brought Communism to the Caribbean island, has remained out of public view for the last three years and in 2008 handed over the presidency to younger brother Raul Castro for health reasons. REUTERS/Juventud Rebelde/Handout (CUBA POLITICS IMAGES OF THE DAY) QUALITY FROM SOURCE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.