Új feljelentő a francia megfigyelési botrányban

A sajtószabadság védelmében fellépő Riporterek Határok Nélkül (RSF) elnevezésű nemzetközi szervezet kedden csatlakozott a Le Monde feljelentéséhez. A mértékadó francia liberális napilap azzal vádolta meg a francia elnöki hivatalt, hogy a titkosszolgálati szerveket használta fel a lap informátorainak azonosítására.

Az RSF közleményében tudatta, hogy megbízta ügyvédjét, Jean Martint az eljárás megindításával a francia igazságszolgáltatásnál. A Le Monde hétfőn megerősítette, hogy egy héttel ezelőtti bejelentésének megfelelően feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az újságírók forrásvédelmére vonatkozó törvény megszegése miatt. A lap továbbra is fenntartja azt az állítását, hogy a kémelhárítás megfigyelte azt az újságírót, aki a gyanú szerint a francia elnököt, Nicolas Sarkozyt is érintő állítólagos adócsalási és illegális pártfinanszírozási botrányról írt.

Az Elysée-palota cáfolta a Le Monde valamennyi állítását és hangsúlyozta: soha nem adott semmilyen utasítást annak kivizsgálására, hogy honnan származnak a Bettencourt-ügyről a lapban megjelent értesülések. Frédéric Péchenard országos rendőrfőnök közleményben elismerte a vizsgálat tényét, de azt állította: közvetlenül ő adott arra utasítást. Közleménye szerint kiszivárogtatásokkal kapcsolatos információt ellenőrzött a francia kémelhárítás és az ügyészséghez folyamodott egy magas rangú hivatalnok ügyében, mert feltételezhetően ő áll az Eric Woerth munkaügyi minisztert is érintő botránnyal kapcsolatos kiszivárogtatások hátterében.

A nemzetgyűlésben és a sajtóban hatalmas vita bontakozott ki arról, hogy egy miniszter védelmének érdekében elrendelhet-e a rendőrfőnök titkosszolgálati eszközökkel történő megfigyelést.

A Le Monde viszont azt állítja, hogy a kémelhárítás az elnöki hivatal utasítására a július 19-i számukban megjelent cikk után lépett működésbe. Az ominózus írás Eric Woerth munkaügyi miniszter feleségének a Bettencourt-vagyont kezelő céghez kerüléséről szólt. A politikus felesége 2007 és 2010 között állt a milliárdos vagyonkezelő cégénél alkalmazásban. Az adómegkerüléssel és illegális kampányfinanszírozással gyanúsítható cég vezetőjét, Patrice de Maistre-et - aki 2007-ben állítólag Woerth közbenjárására vehette át a legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet - július 15-én vette őrizetbe a rendőrség. A Le Monde cikke gyakorlatilag az ő kihallgatásának a jegyzőkönyvére épült. A nyomozók azt firtatták, hogy van-e összefüggés a kitüntetés és a feleség néhány hónappal későbbi alkalmazásba vétele között.

A titkosszolgálati vizsgálat David Sénat-t, az igazságügyi minisztérium egyik magas rangú tisztviselőjét jelölte meg a lap forrásaként. A miniszteri tanácsadót azóta az egyik tengerentúli megyébe, a dél-amerikai Francia Guyanába helyezték át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.