Új falak építésével vádolják a német kancellárt

Angela Merkel két héttel az új konzervatív-liberális koalíció hivatalba lépése után ismertette első, az ország előtt álló gazdasági és politikai feladatokat tartalmazó programját, amelyet a 11 év után ismét ellenzékbe került szociáldemokrata párttal az élen az ellenzék erőteljesen bírált. A külügyminiszter Kelet-Európa jelentőségét méltatta.

A kancellárt már korábban  támadták amiatt, hogy előbb  Franciaországba és az Egyesült Államokba utazott, és csak azután  állt a Bundestag elé, most pedig a konzervatív-liberális koalíció  programjára utalva az ország, illetve a társadalom megosztásával  vádolták őt.

Angela Merkel a gazdasági kilátásokról meglehetősen borús képet vázolt,  és azt hangoztatta, hogy előbb egy nehezebb időszak, a remélt  fellendülés pedig csak az után következik. Ebből kiindulva az ország  helyzetének kíméletlen elemzését ígérte. Szavai szerint az ország  olyan próbatétel előtt áll, amelyhez hasonlóra a német egység  1990-ben történt helyreállítása óta nem került sor. A kancellár először vázolta az új kormányzati ciklus politikai  filozófiáját, amit "szabadság a felelősségben" címszóval jellemzett.   Az ellenzéki pártok kezdettől fogva hiányolták, hogy a kormánynak  nincs az elkövetkező négy évre szóló általános üzenete, amit Merkel  ezúttal pótolt. Ennek részleteit ugyan nem fejtette ki, ezzel  szemben öt fő feladatról beszélt.

Első helyen említette a nemzetközi gazdasági válság  következményeinek a leküzdését, másodikon pedig az állam és polgárai  közötti viszony javítását. A kormány által 2011-től kilátásba  helyezett nagyszabású adócsökkentéseket ennek keretében említette – a jövőre várható 90 milliárd eurós költségvetési hiány ellenére.  Harmadik feladatként a társadalom demográfiai változásaiból -  mindenekelőtt a lakosság elöregedéséből - fakadó problémák  megoldásáról beszélt, majd a környezetvédelmet  emelte ki. Kormánya  ötödik fő feladatának  Merkel a szabadság és a biztonság közötti  viszony erősítését nevezte, különös tekintettel a globális  fenyegetésekre. A kancellár kevés konkrétumot említett, ezzel szemben  megerősítette a gazdasági növekedés előmozdításán és az  adócsökkentéseken alapuló, és az egészségügy finanszírozásának reformját célzó programját.

Külügyminisztere, a liberális Guido Westerwelle a Bundestag előtt tartott programbeszédében a kelet-európai országokkal való kapcsolatok fejlesztését jelölte meg a német külpolitika fő irányaként. „Ezt itt Európai Uniónak hívják, nem Nyugat-európai Uniónak” – emelte ki a tárcavezető, hozzáfűzve, a kontinens minden országa megérdemli, hogy egyenlő tárgyalófélként tekinsenek rá. „Nyílt érdekünk, hogy elmélyítsük e szövetségeinket” – mondta Westerwelle, aki egyébként első külföldi útján Varsóba utazott.

Az ellenzéki szociáldemokraták parlamenti frakcióvezetője, a  volt külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier a társadalmat  szociálisan megosztó tervezetről és ennek kapcsán új falak emeléséről beszélt. Oskar Lafontaine, a Baloldal pártjának  frakcióvezetője a kormányprogramra utalva hibás válságmenedzselést  említett, azt hangoztatva, hogy - mint fogalmazott - egy rossz kormány, rossz időben került hatalomra.

A Baloldal szerint Merkel rossz időben került hatalomra
German Chancellor Angela Merkel delivers her government statement during a session of the Bundestag, the lower house of parliament, in Berlin November 10, 2009. Merkel laid out her policy agenda in a speech to the Bundestag lower house of parliament on Tuesday REUTERS/Christian Charisius (GERMANY POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.