Új elnököt választott az ausztrál Munkáspárt

Bill Shorten volt oktatási miniszter az első, akit nem csak a parlamenti képviselők és a szenátorok ültettek a pártelnöki székbe.

A szeptemberi választásokon lszenvedett vereség után Bill Shorten volt oktatási miniszter személyében vasárnap új elnököt választott magának az ausztrál Munkáspárt. Shorten az első, akit nem csak a parlamenti képviselők és a szenátorok ültettek be a elnöki székbe, hanem a baloldali tömörülés mind a körülbelül negyvenezer tagját megszavaztatták róla.

Ezen az egy hónapig tartó megméretésen a 46 éves exminiszter fő ellenfele Anthony Albanese egykori kormányfőhelyettes volt, Shorten győzelme pedig nem sokon múlott, összesítésben ugyanos a voksok 52 százalékát kapta meg. Két szavazást tartottak: amíg Shorten a parlamenti politikusok körében 64 százalékot szerzett, Albanese a párttagok 60 százalékának a támogatását nyerte el, a kettő összesítése pedig Shortent hozta ki győztesnek. Bár a Munkáspártnak most csak 86 politikusa jutott be a törvényhozásba, az ő szavukat egyenrangúnak vették a negyvenezer párttagéval.

Shorten első nagy politikai feladata valószínűleg az, hogy valahogyan úrrá legyen a belső káoszon. Mielőtt Tony Abbott jelenlegi kormányfő vezetésével a konzervatív Liberális Párt vezette koalíció leváltotta volna, a Munkáspárt hat évig kormányozhatott. A ciklus első miniszterelnöke Kevin Rudd volt, akit az utód, Julia Gillard puccsal távolított el, Rudd azonban nem hagyta annyiban, idén júniusban viszonozta a szívességet, és alig három hónappal a parlamenti választások előtt ő is megbuktatta Gillardot. Gillard Ausztrália történetének első miniszterelnök asszonya volt.

A Munkáspárt egyébként már optimista. Ahogy Chris Bowen, a távozó ideiglenes pártelnök fogalmazott, Shortennel „az egész Munkáspárt” Ausztrália következő miniszterelnökét választotta meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.