Új elnöke van az Európai Parlamentnek

Erősebb hatalmi központot akar faragni a konfrontációt néha kifejezetten kereső Martin Schulz német szociáldemokrata politikus, akit kedden az Európai Parlament (EP) elnökének választott. A hagyományok értelmében az EP elnökének ötéves mandátumának egyik felében a 736 képviselőből álló intézmény legnagyobb frakciója adja az elnököt, félidőben cserélnek, s a második, ebben az esetben a Szocialisták és Demokraták frakciójából lép elő az új elnök.

Az 56 éves Martin Schulz saját bevallása szerint nem megpihenni érkezett az elnöki posztba, hanem harcolni. Az Európai Parlament ugyanis a leggyengébb uniós intézmény, még ha ez az egyetlen is, amit közvetlenül a polgárok választanak. Manapság a Parlament és a Bizottság is csak szalad az események után, a hatalmi inga a Tanács, a kormányok és konkrétan a Merkozy tandem felé tolódott el. Schulz – aki eddig hasonló akciókban számíthatott a liberálisokat vezető Guy Verhofstadt volt belga kormányfőre – nyomást akar gyakorolni a Bizottságra, hogy legyen aktívabb, miközben maga és a Parlament szerepét is kiterjesztően értelmezi. „A polgároknak elegük van abból, hogy minden döntést zárt ajtók mögött hoznak. Ennek csak úgy tudunk véget vetni, ha harcolunk!” – idézi a Der Spiegel internetes kiadása Schulzot.

A hamburgi lap szerint Schulz szeretne az asztalhoz férni, amikor január végén az unió állam-, és kormányfői újra összeülnek, hogy átrágják a pénzügyi unióról szóló kormányközi paktumot. (A szöveg kidolgozásánál már jelen lehettek a parlamenti frakciók képviselői.) Ez nem biztos, hogy tetszik majd Angela Merkel kancellár-asszonynak. Jose Manuel Barroso bizottsági elnök viszont partner lehet a tagállamok „visszaszorításában”, és az „európaiság” megerősítésében, amíg úgy érzi, ez nem veszélyezteti a Bizottság szerepkörét. Bár csak a Bizottság kezdeményezhet jogszabályokat, Schulz parlamentje bombázni fogja kezdeményezéseivel a brüsszeli biztosokat.

A könyvkereskedőből lett politikus frappáns nyilatkozatai, szókimondósága, kertelést nem tűrő stílusa sokakat taszít. Pedig csak vérbeli politikusként viselkedik egy meglehetősen vérszegény közegben. 2003-ban Silvio Berlusconi akkori olasz kormányfő annyira megsértődött Schulz bírálatain, hogy válaszában közölte: a szocialista politikus tökéletes lenne egy koncentrációs tábor kápójának megformálására. Schulz tavaly januárban Orbán Viktor magyar kormányfőt is keményen kritizálta a médiatörvényért, és rendszeresen aggodalmát fejezi ki a magyar demokrácia állapota miatt.

Schulz a hagyományoktól annyiban is eltér, hogy a parlamenti elnök pozícióját érezhetően csak ugródeszkának tekinti. Akár Berlin, akár Brüsszel felé kacsintva. Ambíciójából telik rá: harmincegy évesen Németország legfiatalabb polgármestere lett szülővárosában, az Aachen melletti Würselenben. 1994 óta tagja az Európai Parlamentnek, amelyet keddtől ő vezet.

Martin Schulz az Európai Parlament szocialista frakciójának német vezetője, a parlament új elnöke
Martin Schulz of Germany is greeted by the assembly of the European Parliament after being elected the new president of the EU parliament in Strasbourg January 17, 2012. REUERS/Jean-Marc Loos (FRANCE - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.