Új-zélandi bányarobbanás: a holttestek felkutatása hónapokig eltarthat

A múlt pénteken az új-zélandi Déli-sziget nyugati partvidékén lévő bányában sújtólégrobbanás történt, amelynek következtében a mélyben rekedt 29 bányász. A helyi hatóságok már szerdán közölték, nincs remény arra, hogy túlélőket találjanak a beomlott bányában. A mentési munkálatokat akadályozza a metán és más robbanékony gázok magas koncentrációja a bányában. A szakemberek különböző robotok és elektronikus eszközök segítségével kutattak élet után a bányában, de hiába.

A múlt pénteken az új-zélandi Déli-sziget nyugati partvidékén lévő bányában sújtólégrobbanás történt, amelynek következtében a mélyben rekedt 29 bányász. A mentési munkálatokat napokig nem tudták megkezdeni, mert újabb robbanástól tartottak, amely szerdán be is következett. A hatóságok ezután közölték, nincs esély arra, hogy túlélőket találjanak. A szakemberek különböző robotok és elektronikus eszközök segítségével kutattak élet után a bányában, de hiába.

A tragédia mélyen megrázta az országot, és feldúlta a családokat, akik a 33 megmenekült chilei bányász történetébe kapaszkodva mindvégig azt remélték, hogy hozzátartozóik élve kijuthatnak a mélyből. Az új-zélandi miniszterelnök már többször találkozott az áldozatok családjával, és megígérte nekik, hogy alapos nyomozást fognak folytatni az ügyben.

A bánya működtetői csütörtökön azt mondták, mindent megtesznek, hogy a felszínre hozzák a holttesteket, ám ezt akadályozza a metán és más robbanékony gázok továbbra is magas koncentrációja a bányában. A tárnában valahol tűz is ég, ami további gázokat termel illetve belobbanthatja a keveréket. A szakértők azt tervezik, hogy megpróbálják kiszorítani az égést és a robbanásokat tápláló oxigént a bányából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.