Új terrorellenes törvény Kanadában

A kanadai kormány a parlament elé terjesztette az új terrorellenes törvény tervezetét hétfőn, öt nappal az egy halálos áldozatot követelő ottawai lövöldözés után. A jogszabály kiszélesíti a kanadai biztonsági és hírszerző szolgálat (CSIS), illetve a szövetségi bíróság hatáskörét.

Steven Blaney közbiztonsági miniszter a parlamentben a törvénytervezetet ismertetve azt mondta, hogy jogszabály kiszélesíti a kanadai biztonsági és hírszerző szolgálat (CSIS), illetve a szövetségi bíróság hatáskörét azokkal szemben, akiket terrorizmussal gyanúsítanak vagy akikkel szemben már bebizonyosodott ez a gyanú - írja a Híradó honlapja.

A CSIS a szövetségi bíróság engedélyével ezentúl Kanada határain túl is nyomozhat a törvényellenes cselekményeken rajtakapott személyek után, a titkosszolgálatok informátorai pedig védelmet kapnak az államtól és a CSIS-től. A törvénytervezet értemében megfosztható a kanadai állampolgárságtól az a kettős állampolgár, aki terrorista cselekményeket hajt végre.

Egy 32 éves, kanadai és líbiai állampolgársággal rendelkező férfi, Michael Zehaf-Bibeau a múlt szerdán az ottawai háborús emlékműnél tüzet nyitott az őrt álló katonákra, és egyiküket lelőtte. A támadó ezután behatolt a kanadai parlament épületébe, de ott a díszőrség egyik tagja végzett vele. Közvetlenül a bűncselekménye előtt a támadó videoüzenetet készítette, amelyből a rendőrség szerint egyértelmű, hogy a férfi ideológiai és politikai indíttatásból cselekedett.

Új polgármester Torontóban

Hétfőn véget ért a Rob Ford nevével fémjelzett korszak Torontóban, amelyet világraszóló botrányok tarkítottak a leköszönő városvezető drogfogyasztása és nyilvános italozásai miatt. Ford megválasztásakor dührohamairól lehetett tudni, drog- és alkoholfüggőségéről azonban nem.

A most 45 éves Ford ezen a választáson is indulni akart, azonban szeptemberben kiderült, hogy daganatos betegségben szenved, emiatt testvére, Doug Ford indult helyette. A polgármester-választást a konzervatív nézeteiről ismert John Tory nyerte meg a szavazatok 40 százalékával. Riválisa, Doug Ford, aki távozó polgármester fivére, a voksok 34 százalékát kapta, míg a baloldali Olivia Chow a harmadik helyen végzett 23 százalékkal.

A választási eredmények közzététele után John Tory azt hangoztatta, hogy a torontóiak kinyilvánították véleményüket, és megkezdődik az "egységes" Toronto építése. A város polgárai véget akarnak vetni annak széthúzásnak, amely az elmúlt négy évben megbénította a várost - mondta Tory.

A leköszönő Ford a hétfői választáson mandátumhoz jutott a városi képviselő-testületben, és leplezetlen utalást tett arra, hogy négy év múlva újraindul a polgármester-választáson.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.