Új szankciókkal fenyegeti Oroszországot a G7

A brüsszeli csúcs zárónyilatkozata szerint a tagországok készek új büntetőintézkedésekre amiatt, ahogyan Oroszország Ukrajnával szemben viselkedik.

Új szankciókkal fenyegette meg a Kremlt csütörtökön a G7. A világ hét vezető gazdasági hatalmát tömörítő szervezet a brüsszeli találkozó után kiadott zárónyilatkozatban elítélte Oroszországot Ukrajna területi szuverenitásának a folyamatos megsértése miatt.

Állam- és kormányfői szinten a G7 először ült össze azóta, hogy a G8 keretében megszakította az együttműködést Oroszországgal. Angela Merkel német kancellár már a csúcs előtt figyelmeztetett, hogy ha nem sikerül elérni, hogy Oroszország is hozzájáruljon a feszültség csökkentéséhez és a destabilizáció megszüntetéséhez Kelet-Ukrajnában, akkor a G7 a szankciók harmadik körén, a mélyreható, az orosz gazdaságot széles körben érintő büntetőintézkedéseknek a bevezetésén is elgondolkodik.

A G7 üdvözölte a múlt vasárnapi ukrán elnökválasztást, amelyen a milliárdos üzletember, Petro Porosenko már az első fordulóban győzött. Porosenkót szombaton iktatják be. A ceremóniára több ország miniszterelnöke és államfője mellett elmegy Joe Biden amerikai alelnök is. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli.

Brüsszel után a G7-csúcs állam-és kormányfőinek az útja Párizsba, majd Normandiába vezet megünnepelni a második világháborús amerikai partraszállás, a D-Day 70. évfordulóját. A megemlékezésekre hivatalos Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki a vendéglátójával, Francois Hollande francia elnökkel, David Cameron brit miniszterelnökkel és Merkellel találkozni fog, Barack Obama amerikai elnökkel azonban nem.

A két elnök telefonon többször is beszélt az ukrán válságról – a Krím Oroszország általi annektálásáról és a két kelet-ukrajnai megye, Donyeck és Luganszk szeparatistáinak adott orosz támogatásról –, de egyszer sem találkoztak. A protokollon kívül valószínűleg nem is fognak, de csütörtökön John Kerry amerikai külügyminiszter azért összefutott egy gyors tárgyalásra az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval Párizsban.

Párizsba és Normandiába elutazik egyébként Porosenko is. Bár hivatalos kétoldalú találkozóról nincs szó, Putyin korábban úgy nyilatkozott, ő senkit nem fog elkerülni, az ukrán kollégájának pedig még nem tapad vér a kezéhez, ott van előtte az egyedülálló lehetőség, hogy leállítsa az ukrán hadsereg több száz halálos áldozatnál járó „antiterrorista" hadműveletét, és párbeszédet kezdjen a keleti és a déli országrész lakóival.

A G7-csúcs zárónyilatkozatára orosz részről Dmitrij Medvegyev miniszterelnök reagálét. Szerinte „végtelen cinizmusról" árulkodik, hogy a G7 „arányos fellépésnek"nyílvánította az ukrán hadsereg „antiterrorista" hadműveletét. Luganszkban a szeparartisták csütörtökön elfoglalták az ukrán Nemzeti Gárda egy bázisát és egy határőrposztot. Eközben Donyeckben Szlavjanszk és Krasznyij Liman körül folynak harcok. A szeparatisták próbálnak kitörni az ukrán hadsereg egységeinek az ostromgyűrűjéből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.