Új orosz katonai doktrína

Kijev azzal vádolja Oroszországot, hogy további erősítést küld a már egy ideje a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán harcoló alakulatainak. Immár a moszkvai sajtó egy része is elismeri, elsősorban a halottak számát feszegetve, hogy orosz reguláris erők tartózkodnak Kelet-Ukrajnában.
Ukrán páncélozott katonai jármű Kramatorszknál
Ukrán páncélozott katonai jármű Kramatorszknál
Gleb Garanich / Reuters

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács szóvivője, Andrij Liszenko azt közölte, hogy a térség legnagyobb ipari központjában, Donyeckben és több környező településen, valamint az Azovi-tenger partvidékén is észleltek orosz egységeket. A korábban humanitárius segély szállítására használt fehér kamionokon pedig most fegyvereket csempésznek be a szeparatista régióba.

A hadszíntéri jelentések továbbra is a lázadók sikereire utalnak. Mind Donyeck, mind a térség másik nagyvárosa, Luhanszk körül több települést is ismét az ellenőrzésük alá vontak, és részben kiszorították a kormánycsapatokat a donyecki repülőtérről – írja összefoglalójában a Newsru.com orosz internetes hírportál. Aggasztó a helyzet a közeli Ilovajszk környékén. Ott a felkelők napok óta körülzárva tartják az ukrán fegyveres erők alakulatait. Dnyipropetrovszk megye egyik vezető tisztviselője szerint mintegy száz katona meghalt, Kijev azonban hírzárlatot rendelt el.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának legfrissebb adatai szerint a harcok miatt több mint egymillióan menekültek el a kelet-ukrajnai válságövezetből. Közülük 814 ezren Oroszországba mentek, míg az Ukrajnán belül menedéket keresők száma az elmúlt három hét alatt csaknem megkétszereződött, és elérte a 260 ezret. Donyecki riportok szerint az ukrán csapatok lövedékei számos civilt megöltek, a város több épülete is lakhatatlanná vált. Moszkvában változatlanul tagadják, hogy orosz katonák harcolnának Kijevben. A Kreml egyik tanácsadója azt is cáfolta, hogy Vlagyimir Putyin telefonbeszélgetésük során Kijev elfoglalásával fenyegette volna meg José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét. Sajtóbeszámolók szerint az orosz államfő azt mondta, „ha akarná, két hét alatt bevenné az ukrán fővárost”. Szavait azonban kiragadták a szövegkörnyezetükből, jelentésük egészen más volt – mondta Jurij Usakov, de azt nem tisztázta, mi volt Putyin valódi mondandója.

A hivatalos közleményekkel ellentétben az orosz sajtó is egyre több olyan információt közöl, amely arra utal, hogy a papíron hadgyakorlatra a dél-oroszországi Rosztov környékére küldött szerződéses és sorkatonákat rendre Kelet-Ukrajnába vezénylik. A Nyezaviszimaja Gazeta szerint helyszíni információk is megerősítik, hogy vannak orosz reguláris erők a Donyec-medencében. A moszkvai lap arról is ír, hogy legkevesebb nyolcvan orosz katona már meghalt a harcokban. Korábban az elnök mellett működő, a civil társadalom fejlesztéséért felelős bizottság két tagja annak a feltételezésnek adott hangot, hogy az orosz fegyveres erők több mint száz tagja veszthette életét az ukrajnai összecsapásokban.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter mindeközben arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna NATO-integrációs törekvései aláássák az ország keleti felében zajló háború befejezéséért tett erőfeszítéseket – jelentette a Reuters. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség pedig Mihail Popovot, a moszkvai nemzetbiztonsági tanács helyettes titkárát idézte, aki bejelentette: Oroszország az év végéig módosítja katonai doktrínáját. Szavai szerint az úgynevezett arab tavasz, a szíriai fegyveres konfliktus és az ukrán helyzet folytán megjelent új katonai veszélyek miatt van szükség a lépésre.Mint az MTI beszámol róla, az Oroszországot érintő külső katonai veszélyek közé sorolta azt is, hogy közeledik az orosz határhoz a NATO katonai infrastruktúrája, ami alatt egyebek között – nyilván az ukrán törekvésekre utalva – új tagok lehetséges felvételét is értette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.