Új mandátumot kapott a miniszterelnök kis végzete

Klaus Iohannis román államfő aláírta a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) jelenleg is vezető Laura Codruta Kövesi kinevezését újabb három évre.
A hírt szerda este tették közzé az elnöki hivatal honlapján. A bejelentés szerint Iohannis bízik abban, hogy „Kövesi asszony vezetésével a DNA folytatja a harcot a korrupció, e mérgező jelenség ellen, amely továbbra is rombolja a román társadalmat”.

Raluca Pruna román igazságügyi miniszter múlt hét keddjén tett javaslatot Kövesi mandátumának a megújítására, miután egy nappal korábban a Legfőbb Bírói Tanács (CSM) egyhangúan pozitívan véleményezte a főügyész kinevezését. A CSM előtti meghallgatáson Kövesi a nagykorrupció elleni fellépés folytatását és a korrupciós bűncselekmények által okozott károk behajtását nevezte prioritásának.

Az igazságügyi miniszter már a DNA tavalyi tevékenységi beszámolójának február végi bemutatásakor előrevetítette döntését. Az intézmény 2015-ben ötször több kormánytag és törvényhozó ellen emelt vádat, mint az előző évben. Egy volt miniszterelnököt (Victor Ponta), öt egykori minisztert, tizenhat képviselőt és öt szenátort állítottak bíróság elé. A vádlottak között volt továbbá a megyei tanácsok vezetőinek egyharmada, valamint számos polgármester – összesen száz önkormányzati vezető. Az ügyek 92,27 százalékában született végleges elmarasztaló ítélet. A DNA által elért vagyonelkobzások összege – 431 millió euró – nagyjából megegyezik a 2016–2018-ra érvényes uniós finanszírozású autópálya-építési program önrészével.

Az 1973-ban született Laura Codruta Kövesi, korábbi válogatott kosárlabdázó (1989-ben ezüstérmes az ifjúsági Eb-n) 2006-tól 2012-ig Románia legfőbb ügyésze volt. Ő volt az első, aki a rendszerváltás után kitöltött két teljes mandátumot a tisztségben. A törvény szerint a DNA élén is legfeljebb egy alkalommal újítható meg a megbízatása. Érdekesség, hogy 2012-ben – ideiglenes igazságügyi miniszterként – az a Victor Ponta kormányfő jelölte a DNA élére, aki ellen később a korrupcióellenes ügyészség két ügyben is eljárást indított.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.